Tt eSPORTS Ventus R – a tiszteletreméltó kivétel

Tt eSPORTS Ventus R – a tiszteletreméltó kivétel

Bevezető

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Ha valaki gamer egeret említ, akkor valószínűleg nem a Thermaltake (pontosabban Tt eSPORTS) fog elsőnek beugrani, mint márka. Ennek jó oka is van, ugyanis rengeteg olyan játékra szánt termékük van, ami nemhogy ajánlásra, de inkább említésre sem méltó. Úgy tűnik, hogy végre sikerült felmérniük a piaci igényeket, és összerakni valamit, ami egy jó nagyot belerúg az őket körülvevő sztereotípiákba. Persze azért korántsem hibátlan a Ventus R, de melyik egér az?

Csomagolás

Átlagos méretű, kukucskáló ablakos, enyhén csicsás, adatokkal bőszen dobálózó dobozban érkezik az egér, melynek további tartalma egy kis garanciafüzet, egy termékleírás és néhány nonfig turbórágó tetkó matrica. A kábel sajnos kis hurkokra felcsévélve érkezik, ez erős fekete pont, de bővebben erről később.

Külső

Első ránézésre látszik, hogy ez a patkány valami kisebb alfajhoz tartozik. Noha a kényelem teljesen intuitív dolog, de az én 18,5 x 9 centis tenyerembe szinte tökéletesen passzolt claw / fingertip fogásra, míg a Logitech G102 (=G203 / G Pro) nem. Ennek az az oka, hogy a Ventus R fara kiszélesedik, ezáltal kellemesen illeszkedik a tenyerembe, nem görcsösen kell rámarkolnom. Az oldalai befele ívelnek, a felemelést és pakolgatást ezzel megkönnyítve.

A hátulsó rész felső burkolata elég egyedi lett, a Ventus vonal egyedisége ez a lyukacsos szerkezet, ami – a nevéből is rá lehet jönni – a tenyerünk alatti légáralmást teszi lehetővé. Nem mondom, hogy hülyeség. Én tényleg nem hiszek a mindenféle innovációként hirdetett parasztvakításokban, de ez akár még jól is jöhet az izzadósabb kezű embereknek. Ez a panel amúgy könnyen leszerelhető, és ha valaki szeretné kicsit egyedivé tenni, vagy más formát adni neki, akkor 3D nyomtatással ezt relatíve egyszerűen megteheti.

Fogást tekintve, ahogy az előbb is írtam, inkább karmos és ujjbegyes ami játszhat, de ha apróbb mancsról van szó, akkor akár tenyeres is szóba jöhet.

Anyaghasználat, összeszerelés

A felső részen sima, gumírozatlan, félig-meddig matt felületkezelést kapunk, míg az oldalak méhsejtszerűen vannak textúrázva. Ez utóbbi szerintem csúszós lehet izzadt tenyér alatt, de nekem nem volt bajom vele.

A tömegét tekintve nagyon rendben van, a méretéhez képest abszolút nem túl nehéz a maga kb. 75 grammjával. A súlyeloszlása is megfelelő (talán egy hangyányit a hátsó fertálya felé húz).

Az összeszerelési minőség az a pont, amire azt hittem, hogy itt bizony bukta lesz. Nem lett. Akárhol nyomkodtam a burkolatot nem hallottam recsegést. Az egeret erősen megrázva egy nagyon-nagyon halk zörgést hallottam, ami valószínűleg a görgő lesz, vagy a 3310-es szenzorra erősen jellemző lencselötyögés. A használatot mindenesetre nem befolyásolja. A főgombokat tapicskolva azonban hallatszik némi kopogás a holtjáték miatt, de erről részletesebben később fogok beszélni.

Világítás

Kétzónás RGB fényáradat teszi csodálatosan karácsonyfaszerűvé a rágcsálót. A görgő és a Thermaltake logó külön-külön színekben tud pompázni, amit a szoftverrel tudunk machinálni. Pofás, de én személy szerint mindig kikapcsolom az ilyeneket.

Összehasonlító képek

Gombok

A főgombok félig el vannak szeparálva a burkolat többi részétől. Érdekes megoldás, talán jobb lenne, ha kicsit előrébb tolták volna ezt az elválasztást. Érezhető holtjáték van a kapcsolás előtt. Erről, és a többi gombról is készítettem egy videót, ami ezen a linken érhető el. Deal breaker? Talán azoknak, akik baromi sokat clickspamelnek, így MOBA és RTS játékosok elsősorban az érintettek. FPS játékokban véleményem szerint nem egy eget rengető probléma, mindenesetre lehetne jobb.

Itt azonban szeretném kiemelni, hogy az enyém egy demo példány, elég sokat utazott, és valószínűleg ez az első generáció, ami legurult a gyártószalagról. Lehet, hogy csak az enyém ilyen, illetve ezt azóta javíthatták. Külföldi fórumokon nem panaszkodtak ilyesmire.

A kattintásokért mellesleg kínai Omron kapcsolók felelnek, pontos típusuk: D2FC-F-7N(20M). Ezeket 20 millió kattintásra tervezték, de ez természetesen nem sok mindent jelent, sokkal hamarabb is tönkre mehetnek. A klikk-érzet közepes, relatíve puhák a gombok, egy akármilyen Zowie-hoz vagy egy SteelSeries Rival 100-hoz képest kellemesebb a lenyomás. Az újabb, G szériás Logitech egerek viszont érezhetően jobbak ezen a téren.

A click latency kb. 2,4 ms ezen OCN fórumos táblázat szerint. Ezzel a ranglista egy egészen előkelő helyét foglalja el.

A görgetésért Alps gyártmányú encoder felel. A fokozatok relatíve jól elkülönülnek egymástól, a görgetés egészen kellemes. A középső gomb alatt valami gagyibb tactile switch van, amit nem túl könnyű lenyomni. Nekem nem jön be.

Sajnos az oldalgomboknak is jelentős holtjátékuk van, ezek kapcsolásáért pedig kék pöckös iB mikrokapcsolók felelnek. A Logitech G102 oldalgombjaihoz tudnám leginkább hasonlítani őket.

Talpak, kábel

A talpak nem a legjobbak, bár az enyémek már össze vannak karistolva rendesen. Aki nem finnyás az ilyesmire, annak nem lesz vele baja, de aki a tömör teflonhoz van szokva, annak érdemes lehet cserélni őket.

A kábel kétségkívül a leggyengébb láncszem az összképben. Könnyű, és egész vékony, valamint nincs is bevonva textillel, de valami nevetségesen merev. Az egyik legrosszabb, amit valaha láttam ebben a tekintetben. Persze ez is relatíve egyszerűen cserélhető, csak a talpakkal ellentétben garanciavesztéssel jár.

Szenzor

A jól ismert PixArt PMW3310 felel a kurzormozgatásért. A képességeit nem kell bemutatni. Nyers, reszponzív, ésszerű keretek mellett kiakaszthatatlan, azonban nagyon finnyás a jól megírt firmware-re. Utóbbira jelen esetben nem lehet panasz. A rossz firmware által előidézett LOD-határon történő DPI bug itt nem jelentkezik, vagy csak én vagyok képtelen előidézni.
A tilt-slam teszten viszont természetesen megbukik, azaz a döntött irányú lecsapást nem szereti, és kipörög tőle. Ez sajnos jellemző erre a szenzorra, nem nagyon lehet vele mit kezdeni, viszont a felhasználók kevesebb, mint 1%-át fogja érinteni.

A felbontást 400 és 5000 DPI között változtathatjuk, méghozzá százas lépcsőkkel. Driver nélkül 1600 az alapértelmezett. A polling rate 125, 250, 500 és 1000 Hz-es értékekre állítható be.

Tesztek

A teszteket egy KODIAK XXL egérpadon végeztem.

SRAV teszt (videó, YouTube)

Tilt-slam teszt (videó, YouTube)

DPI divergencia:
Van némi különbözet a névleges és a mért értékek között. A mérések természetesen nem 100%-ig pontosak, de közelítőleg jók.

Paint-teszt:
Jitter 1600 DPI környékén kezd csak el jelentkezni, de ott még abszolút nem vészes. Ezen érték fölé amúgy sem igazán érdemes menni (lásd: egeres topik összefoglaló).

Input lag mérés:
0 ms, a kontrollalany egy Zowie ZA12.

PCS mérés:
A határ valahol 5 m/s környékén van, amit nem tudtam megütni.

Polling rate mérés:
Stabilan tartja az összes beállítható értéket.

Szoftver

A szoftvert a gyártó hivatalos oldaláról, a korábban linkelt termékinfó alján lehet letölteni, mely Tt eSPORTS Command Center névre hallgat.

Nem kertelek, ez a driver minden, csak nem jó. Noha átlátható, viszonylag könnyen beállítható, de össze-vissza akadozik, random megugrasztja a DPI-t egy pillanatra, és az előre-vissza gombokat megnyomva az egéren alulra egy borzasztó piros nyilat jelez ki a képernyőn.

Én azt ajánlom, ha végeztünk a beállítással, akkor töröljük le a szoftvert, mert a beépített memória miatt megjegyzi a beállításainkat. Amúgy állítgathatjuk a világítást (statikus fény, színciklus, pulzálás, stb.), beállíthatunk makrókat, profilokat, szóval úgy nagyrészt mindent, amit általában be lehet. Beszéljenek a képek.

Tt eSPORTS Ventus R – a tiszteletreméltó kivétel Reviewed by on .
4.45

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 86%
Szenzor 95%
Gombok 90%
Ár/érték 85%
89% Tetszett

Véleményem szerint ez az ajánlott minősítéshez kevés, de csak egy hajszállal maradt le. Mégpedig azért, mert az átlagfelhasználó nem fogja felbontani az egerét (ezzel eldobva a garit) egy kábelcsere miatt. Márpedig a gyári tényleg botrányos. Ezen felül tényleg láttam már jobb főgombokat, de itt azért hangsúlyoznám, hogy az enyém egy tesztelésre kiküldött demo darab, és külföldi fórumokon nem panaszkodtak rá (noha szóba került, hogy egy Zowie vagy egy Logitech gombjaihoz képest kissé kásásabb az érzete). A hiba tehát valószínűleg az én készülékemben van.

A verdikt pedig egy erős tetszett értékelés. Néminemű házi barkácsolással jelentősen javítani lehet a minőségén.

Itthon durván 13 000 Ft környékén lehet hozzájutni. A Logitech G203 némileg olcsóbb és jobb választás, ha a formája megfelelő a felhasználó számára. További alternatíva lehet a Razer Abyssus v2 és az ASUS ROG Sica, ha nincs szükség oldalgombokra.

Specifikációk

Szenzor PMW3310
Méret 113,52 x 60,45 x 37,40 mm
Fogási mód claw / fingertip
Súly ~75 g kábel nélkül
Választható DPI felbontás 400 – 5000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás szimmetrikus
Világítás RGB

Ezúton is köszönet jár a Thermaltake számára, hogy biztosítottak egy egeret a teszthez, valamint FID-nek a kontaktért, dobragabnak pedig a szakmai segítségért, illetve a MouseTester fejlesztéséért!

A szerzőről

Related posts