SteelSeries Sensei 310 – a mester visszatért

SteelSeries Sensei 310 – a mester visszatért

A SteelSeries egyik leghíresebb egere igencsak szembetűnő átalakításokon esett át. De vajon mennyivel jobb, mint az elődmodell?

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó
Rendelés

Bevezető

Az OCNESReality, és egyéb fórumok egér-trolljai már régóta keresgéltek kompromisszummentes alternatívát az eredeti Sensei helyett. Volt néhány igencsak jól sikerült alkotás, pl. a Dream Machines DM1 Pro S, vagy a Nixeus Revel, de mindkettőnek megvannak a maguk hibái (különösképp tekintettel a nem túl jó minőségű gombokra). Valószínűleg a SteelSeries is meglátta a lehetőséget a ráncfelvarrásban, és nekiálltak megalkotni a 310-est. Néhány hete be is mutatták, és nekem is megdobbant a szívem, amikor megláttam. Külsőre hibátlan, úgy van összerakva, ahogy a személyes igényeimnek megfelel. De vajon hozza-e azt a szintet, hogy ajánlható legyen?

Csomagolás

Igényes, stílusos kis dobozban kapjuk meg az egeret. A külső rész lecsúsztatása után szemünk elé tárul egy fekete doboz, rajta egy SteelSeries logóval és egy RISE UP felirattal. Ennek az előlapját lehajtva férhetünk hozzá az egérhez és a használati útmutatóhoz. Figyeltek a gondos csomagolásra, vastag szivacs védi az egeret a külső behatásoktól.
A kábel sajnos picire össze van hajtogatva, és kell neki némi idő, mire normálisan kiegyenesedik.

Külső

Teljes szimmetria. Mindkét oldalon 2-2 oldalgomb, így bal- és jobbkezesek egyaránt használhatják. Az oldalgombok kialakításukból és helyzetükből adódóan nincsenek útban a kisujjamnak, de ez egyénenként változhat.

Ez az egér nem pici. Noha lapos, de hosszú, és feltűnően széles. 17-18 centinél kisebb tenyérméretű felhasználóknak én személy szerint nem ajánlanám, mert nem biztos, hogy kényelmes lesz a használata – persze ez is intuitív, nem minden esetben van igazam ezen a téren.

A lapos kialakításából adódóan elsősorban karmos és ujjbegyes fogásra van kialakítva, de véleményem szerint tenyeressel is simán használható.

Anyaghasználat, összeszerelés

A felületkezelés remek, izzadós a kezem, de egyszer sem csúszott meg rajta. Enyhén érdesített matt felülete van a felső részén, a két oldalán pedig textúrázott szilikon. Több óra intenzív játék után egyszer sem éreztem úgy, hogy fogást veszítettem volna, zseniális az anyaghasználat.

Nem is nagyon van olyan egerem itthon, amihez hasonlítani tudnám. A gyártó nagyon hangoztatja, hogy nem gyűjti az ujjlenyomatokat – na ez nem teljesen igaz, azért ezen is meglátszik a használat már egy perc után is.

Az összeszerelési minősége elég jó, de nem a legjobb. A burkolatot megnyomkodva nem hallat recsegő hangokat, de rázás hatására zörögnek a gombok (valamint óvatosan megtapicskolva őket rendesen kopognak). Ha minden gombot lefogva rázzuk meg az egeret, akkor semmi hangot nem ad ki, úgyhogy szerencsére sem a NYÁK, sem a szenzor lencséje nem lötyög.

 

A tömege kb. 95 gramm a kábel első pár centijét beleszámítva. Leadhatna egy tízest. Aki jóval könnyebb egerekhez van szokva, az bajban lesz az elején, de szerintem megszokható. A súlyeloszlás amúgy teljesen korrekt.

Világítás

RGB, mert 2017-ben már minden egérnek annak kell lennie. Őszintén szólva örültem volna, ha az RGB LED-ek helyett inkább egy Alps encoder-re költenek, de ez van. Amúgy nem lehet rá panasz, gyönyörűek a színátmenetek, és temérdek beállítás közül variálhatunk. Két zónára van osztva a világítás, a görgő és a SteelSeries logó is különféle színekben pompázhat. A színciklus effektusról csináltam egy videót, ami ezen a linken elérhető.

Összehasonlító képek

 

Gombok

Elérkeztünk az egyetlen valóban fájó ponthoz: a fő gombok sajnos nem az igaziak. A keménységükkel nincs baj, a probléma forrása a holtjáték, ami a kapcsoló lenyomása előtt és után is jelen van. Kásás érzetet ad a klikkeknek. Rendkívül idegesítő, főleg, amikor viszonylag gyors egymásutánban kell pötyögtetni a gombokat. A jelenségről csináltam egy videót is, ami itt elérhető. Ahogy sajnos sok más egérnél, itt is egy kicsivel eltér a két fő gomb lenyomásához szükséges erő, valamint a hangjuk is némileg különbözik. A klikkhangokról is készítettem egy felvételt.

Nem mondanám, hogy ez egy olyan fatális hiba, amivel ne lehetne együtt élni. Biztosan meg lehet szokni, de aki ennél sokkal jobb gombokhoz van szokva (pl. Logitech G303), annak nem ez az egér lesz a szíve csücske.

A görgő egész jó, bár lehetne egy picivel taktilisebb, a fokozatok nem különülnek el jól egymástól, kicsit túl laza a görgetés. A középső gomb egész kényelmes nyomásponttal bír, noha egy picivel talán lehetne puhább.

Az oldalgombok használata számomra kényelmes, jó helyen vannak, a formájuk is megfelelő, valamint a klikkjeikre sem lehet panasz, noha maguk a gombok nincsenek túl stabilan rögzítve. Számottevő holtjátékot itt nem tapasztaltam.

A DPI-váltó, amire való, arra tökéletes, bár érezhetően valami igénytelenebb kapcsoló van alatta. Egy kicsit talán túl hátra rakták, de így legalább tutira nem lesz véletlenül megnyomva.

A később taglalt szoftver segítségével természetesen az összes gomb funkcióját kedvünkre testre szabhatjuk.

Talpak, kábel

A gyári talpak úgymond középszerűek. Láttam már rosszabbat, de jobbat is. Ez egy könnyen és olcsón cserélhető eleme az egérnek, így nem tartom számottevő negatívumnak.

A kábel nagyon jó, kb. Zowie-szinten van a hajlékonysága. Szerencsére szövetborítást nem kapott (aki szerint ez negatívum, az szerezzen be egy bungee-t, vagy ragassza le a kábelt az asztal szélére, és az nem fog kidörzsölődni).

 

Szenzor

TrueMove3 néven debütált az egér szeme, amely nem más, mint a PixArt PMW3360 továbbfejlesztése. Én őszintén szólva nem igazán tudtam különbséget tenni a Logitech G403 és a Sensei 310 szenzora között, pedig állítólag az utóbbi egy továbbfejlesztett verzió. Mindkettő hibátlan, kiakaszthatatlan, anomáliamentes. Ez a TrueMove dolog lényegében semmi más, csak marketing. Ugyanúgy megvan ez a Roccat-nél, a Razer-nél, vagy akármelyik más hasonló cégnél is.

Bátran ki merem állítani, hogy minden ma kapható normálisabb egérpaddal kompatibilis, legyen az sima fekete, vagy akár a leggiccsesebb mintájú. Szövet, hibrid, műanyag, fém, vagy akár savmart üveg – a lekövetést nem fogja befolyásolni.

A felbontása 100 és 12 000 DPI között variálható, és a beállított értékek szinte teljesen megegyeznek a mért eredményekkel. A polling rate 125, 250, 500 és 1000 lehet, valamint állíthatunk angle snapping-et is, ha arra vágyunk (de ezt inkább ne tegyük).

Tesztek

Ahogy a tesztekből is látszik, tényleg nem lehet panasz a szenzorra. Az ésszerű DPI-értékeken nincs jitter, a PCS valahol az egekben van, a polling rate pedig teljesen stabil. SRAV-t, azaz gyorsulást nem tapasztaltam.

Paint-teszt: LINK

SRAV teszt: LINK

 

PCS mérések:

Polling rate mérések:

Szoftver

A SteelSeries all-in szoftvere, a SteelSeries Engine 3 felel az egér beállításaiért. Temérdek lehetőségünk van, játszadozhatunk a világítási effektusokkal, makrókat rögzíthetünk, profilokat állíthatunk be, de beszéljenek a képek. Körülbelül 179 MB helyet foglal a program, a háttérben futva pedig durván 28 MB memóriát eszik meg.

SteelSeries Sensei 310 – a mester visszatért Reviewed by on .
4.65

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 95%
Szenzor 100%
Gombok 87%
Ár/érték 90%
93% Ajánlott

Na, de végül mi a verdikt? Természetesen ajánlott minősítést érdemel részemről. Az egyetlen, amibe ténylegesen bele tudtam kötni, az a két fő gomb holtjátéka volt. Ez egy olyan dolog, ami nagyon sok embernek fel sem fog tűnni használat közben. Én erre nagyon finnyás vagyok, de gond nélkül tudtam játszani vele, noha azért ott motoszkált a fejemben a tudat, hogy lehetne sokkal jobb is a klikk-érzet.

Ha tehát nem túl pici a kacsód, és elsősorban karmos, vagy ujjbegyes fogással egerészel, akkor kiváló választás lehet a Sensei 310.

Specifikációk

Szenzor TrueMove3 (3360)
Méret 125.1 x 70.39 x 38.95 mm
Méret típusa közepes / nagy
Súly ~96 g kábel nélkül
Választható DPI felbontás 100 – 12 000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Világítás RGB

Ezúttal is köszönet jár a Pixel számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez!

A szerzőről

Related posts