SteelSeries Rival 310 – precizitás felsőfokon

SteelSeries Rival 310 – precizitás felsőfokon

A nagy sikerű Rival (300) vonal legújabb tagja méltó riválisa lehet bármelyik hasonló árfekvésben lévő gamer rágcsálónak.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó
Rendelés

Bevezető

Az eredeti, első kiadású SteelSeries Rival viszonylag nagyot robbant a megjelenésekor, ugyanis nem volt túl sok hasonló kialakítású egér a piacon. A 300 jelzésű változat annyiban különbözött csak, hogy az oldalsó gumírozást átalakították, így az nem mállott le pár hónap alatt.
Néhány hete pedig megjelent a Rival 310, ami erőteljesen szembetűnő változásokat is hozott az elődökhöz képest.

Ami kevésbé szembetűnő, az a kurzor mozgatásáért felelős szenzor, amiről olyan szintű hype-ot generált a SteelSeries, amit még nem tapasztaltam korábban. Szinte minden szociális média platformon jöttek szembe a reklámok a TrueMove3 szenzort illetően. A korábban megjelent Sensei 310-es cikkemben már bemutattam, így nem lesz nagy meglepetés ezen a téren, itt is hozza azt, amit a szimmetrikus testvérénél.

Csomagolás

Sensei 310-zel szinte teljesen megegyező dobozt kapunk, a minta egyes elemeit és a feliratokat leszámítva. A felső rész lecsúsztatása, majd a fekete, RISE UP feliratú doboz lenyitása után férhetünk hozzá az egérhez, valamint a használati útmutatóhoz. A kábel itt is apróra felcsévélve érkezik sajnos, így kell neki némi idő a kiegyenesedéshez.

Külső

Ergonomikus, jobbkezes kialakítású burkolat, a bal oldalán két oldalgombbal. Ami elsőre is feltűnik az az, hogy ez bizony nem egy kisebb egér, hanem olyan jóllakottabb fajta. A Rival 300-hoz képest ugyan néhány milliméterrel kisebb, de még így a nagyok közé sorolható. Kialakításából és méretéből adódóan elsősorban tenyeres fogással lesz kényelmes a használata.

A fogása egészen érdekes, nem is nagyon láttam még ilyet. Szinte az összes jobbkezes, ergonomikus kialakítású egérnél kicsit ferdén ível át a mutató és a középső ujjam a két főgombon, de ennél teljesen egyenesek maradnak. Kényelmesebbnek hat a kezemben, mint mondjuk egy Logitech G403, vagy egy Razer DeathAdder.

 

Anyaghasználat, összeszerelés

Ugyanazt a felületkezelést kapta, mint a Sensei 310, azaz matt, ujjlenyomattaszító, enyhén érdesített réteget a felső részeken, és textúrázott szilikont a szélein.

Nálam több óra intenzív igénybevétel után sem csúszott meg egyszer sem a tenyeremben. Tapasztalataim szerint kevés olyan egér van, aminek ennyire jó a tapintása.

Az összeszerelési minősége egy hajszállal jobb, mint a Sensei 310-é, kevésbé hallat zörgő hangokat rázás közben, egy fél fokkal stabilabban állnak a helyükön a gombok (noha ez az egész eléggé random lehet a nem túl jó QC miatt). A burkolatot megnyomkodva sehol nem recseg, ropog.

A tömege kb. 92 gramm a kábel első pár centijét beleszámítva. Méretét tekintve azt mondanám, hogy ez teljesen korrekt, a súlyeloszlás is remek, nagy plusz pontot érdemel ezért.

Világítás

Kétzónás RGB világítást kapunk. A görgő és a hátulsó SteelSeries logó is beállítható különböző effektusokra, egymástól függetlenül is. Nagyon jól meg van csinálva, aki szereti az eye candy-t a perifériáin, annak nem fog csalódást okozni. Beállíthatunk ciklikus színváltakozást, lélegző effektust, sima statikus fényt, trigger világítást (gombnyomásra átvált, majd lassan vissza az eredetire), illetve ki is kapcsolhatunk mindent. A színciklusról készítettem egy videót, ami ezen a linken elérhető (a valóságban sokkal szebb).

Összehasonlító képek

Gombok

Ugyanúgy, ahogy a Sensei-nél, itt is az egyetlen dolog, amibe tényleg bele tudok kötni, az a két főgomb. Sajnos a kapcsolás előtt is van némi holtjátékuk, majd a lenyomás után még vagy kétszer lejjebb lehet tolni a gombokat a kapcsolási ponttól. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan ember, akinek ez fel sem fog tűnni. Engem viszont rettenetesen hátráltatott, ha gyorsan kellett kattintgatni. Az esetről csináltam egy videót is, ami itt megtekinthető. Nem mondom, hogy nem lehet hozzászokni, azt sem mondom, hogy nem emiatt fogsz lehozni egy 1v5 szituációt, de közrejátszhat benne. Én egy Logitech G403-hoz képest jelentős visszalépésnek éreztem, pedig a Rival 310 formája kényelmesebbnek hatott.

Még egy videót összedobtam a gombok és a görgő hangjáról, ezt itt érhetitek el.

A görgő egy fél fokkal határozottabban jár, mint a Sensei 310-nél, de még mindig kicsit laza az ízlésemnek, valamint furcsa zörgő hangot hallat magából, ami ciklikusan ismétlődik egy irányba tekeréskor. A kicsit fentebb linkelt videóban ez talán viszonylag jól kihallatszik.
A középső klikk nyomáspontja kellemes, holtjátéka egyáltalán nincs, el van találva.

Az oldalgombok nagyon jók, a holtjátékuk elhanyagolható, a klikk-feel pedig olyan, mint amilyennek lennie kell egy ilyen gomb esetén. Az elhelyezésük számomra kényelmes volt, de ez egyénenként eltérhet értelemszerűen.

A DPI-váltó a célnak megfelel, de komolyabb feladatot nem bíznék rá, valami gyengébb minőségű kapcsoló operál alatta.

A SteelSeries Engine segítségével természetesen az összes gombot testreszabhatjuk, olyan funkciót állíthatunk be nekik, amit csak szeretnénk.

Talpak, kábel

A gyári talpak nem vettek le a lábamról, nem egy tömör teflon, de láttam már sokkal rosszabbat is. A maximális csúszás érdekében szerintem érdemesebb cserélni valami komolyabb PTFE tappancsokra őket.

A kábel kellemesen hajlékony, nem túl vastag, és nem is túl nehéz, valamint szövetborítással sincs ellátva, de szerencsére törésgátló műanyag harangot kapott az egérbe való csatlakozási pontnál. A hossza kereken két méter.

Szenzor

Kérlek engedjétek meg, hogy a Sensei 310 cikkből idézzek, mert teljesen ugyanaz a szenzor, illetve a szoftver is. A méréseket természetesen újra elkészítettem a Rival 310-zel is.

TrueMove3 néven debütált az egér szeme, amely nem más, mint a PixArt PMW3360 továbbfejlesztése. Én őszintén szólva nem igazán tudtam különbséget tenni a Logitech G403 és a Sensei 310 szenzora között, pedig állítólag az utóbbi egy továbbfejlesztett verzió. Mindkettő hibátlan, kiakaszthatatlan, anomáliamentes. Ez a TrueMove dolog lényegében semmi más, csak marketing. Ugyanúgy megvan ez a Roccat-nél, a Razer-nél, vagy akármelyik más hasonló cégnél is.

Bátran ki merem állítani, hogy minden ma kapható normálisabb egérpaddal kompatibilis, legyen az sima fekete, vagy akár a leggiccsesebb mintájú. Szövet, hibrid, műanyag, fém, vagy akár savmart üveg – a lekövetést nem fogja befolyásolni.

A felbontása 100 és 12 000 DPI között variálható, és a beállított értékek szinte teljesen megegyeznek a mért eredményekkel. A polling rate 125, 250, 500 és 1000 lehet, valamint állíthatunk angle snapping-et is, ha arra vágyunk (de ezt inkább ne tegyük).

Tesztek

Ahogy a tesztekből is látszik, tényleg nem lehet panasz a szenzorra. Az ésszerű DPI-értékeken nincs jitter, a PCS valahol az egekben van, a polling rate pedig teljesen stabil. SRAV-t, azaz gyorsulást nem tapasztaltam.

Paint-teszt: LINK

SRAV teszt: LINK

 

PCS mérések:

Polling rate mérések:

Szoftver

A SteelSeries all-in szoftvere, a SteelSeries Engine 3 felel az egér beállításaiért. Temérdek lehetőségünk van, játszadozhatunk a világítási effektusokkal, makrókat rögzíthetünk, profilokat állíthatunk be, de beszéljenek a képek. Körülbelül 179 MB helyet foglal a program, a háttérben futva pedig durván 28 MB memóriát eszik meg.

SteelSeries Rival 310 – precizitás felsőfokon Reviewed by on .
4.7

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 98%
Szenzor 100%
Gombok 87%
Ár/érték 90%
94% Ajánlott
Én azt mondanám, hogy a SteelSeries Rival 310 bizony egy ajánlott modell. Noha a gombjai nem a legjobbak, de melyik egérnek nincs valami apró hibája? Engem meggyőzött. Itthon körülbelül 22 000 Ft-os áron lehet hozzájutni. Ennyiből lehet válogatni, van konkurencia bőven, de akinek ez a méret és fogási mód jön be a legjobban, az nem lő mellé vele.

Specifikációk

Szenzor TrueMove3 (3360)
Méret 127.6 x 70.1 x 41.98 mm
Méret típusa közepes / nagy
Súly ~92 g kábel nélkül
Választható DPI felbontás 100 – 12 000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Ergonomikus
Világítás RGB

Ezúttal is köszönet jár a Pixel számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez!

A szerzőről

Related posts