Roccat Lua teszt

Roccat Lua teszt

Kiváló összeszerelési minőség, korrekt szenzor, remek anyaghasználat, mindez relatíve olcsón. Ezt kínálja a Roccat Lua még öt évvel a megjelenése után is.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

A Roccat az egyik kedvenc gyártómmá vált az évek során. A két negatívum, amit ellenük fel tudok hozni, az az, hogy ők is tolják a gimmick feature-öket (azaz minden legyen RGB, minden legyen makrózható), bár ez betudható annak, hogy nem feltétlenül csupán én vagyok a célcsoport, valamint az ő marketing részlegüknél is vannak túlzások. Ezek mellett azonban – főleg az elmúlt pár évben nagyon belehúztak.

Szinte beleköthetetlen, hibátlan perifériákat adnak ki.

A Lua nem egy mai rágcsáló, lévén öt éve jelent meg, azonban még a mai napig kapható elég sok helyen – viszonylag kevés pénzért a versenytársakhoz képest. Én egy használt példányhoz jutottam hozzá, és miután rengetegen keresnek olcsó gamer egeret, így gondoltam ez a teszt nekik jól jöhet.

Csomagolás

Sztenderd Roccat-doboz, azaz ilyen sokélű valami, amit legalább 3x annyi időbe telik kinyitni, mint bármi más téglatest alakú csomagolást.
A doboz tartalmazza a használati útmutatót, különféle Roccat matricákat, és meglepő módon egy egeret.

Külső

Nem túl csicsás. Egyszerű, szimmetrikus kialakítás (azaz bal – és jobbkezesek egyaránt használhatják), a szélein kis mélyítésekkel, melyek a megfogást / megemelést hivatottak megkönnyíteni. A görgővel együtt négy gomb áll rendelkezésre, ezekből a középső klikk, a görgetési irányok, és a DPI-váltó programozhatóak, de a makrózásról le kell mondanunk.

Talán a legelső dolog, ami szembetűnt, hogy ez bizony pici. Kisebb, mint az általam jelenleg használatban lévő Zowie ZA13, pedig az is elég pirinyónak tűnik egy DeathAdder, vagy egy IME3.0 mellett.

A méretéből és a kialakításából adódóan alapjáraton kis/közepes kezűeknek ajánlanám claw, vagy esetleg fingertip fogásra.

Nekem közepes kézmérettel fingertip-re már kicsinek bizonyult.
A felső részt kellemes matt gumírozás borítja. Nem csúszkál, nagyon jó a tapintása. A képeken kicsit foltos, mert fényképezés előtt letakarítottam és rosszul töröltem át. Az oldala borítatlan, textúrázott műanyag. Ez egy hangyányival csúszósabb, de ennek én nem éreztem hátrányát.

Az alsó részen látható két, az átlagoshoz képest bonyolultabb mintázatú talp, amik az én példányomnál már erősen el vannak használódva. Amúgy a gyári Roccat pacskerek viszonylag jók, de azért érdemesebb valami tömör PTFE-t rárakni a jobb csúszásért és tartósságért.

Az egeret megrázva semmi nem lötyög – a szenzorlencse sem – a görgőnek abszolút nincs oldalirányú kilengése. Nagyon egyben van.

A burkolatot megnyomkodva nem tapasztaltam recsegést, roszogást.

A konyhai mérlegen mindössze 72 grammot mértem a kábel első öt centijével együtt, ami kitűnő a méretéhez képest, és a súlyeloszlása is kiváló.
A hátulján lévő Roccat logó igényesen, nem túl erősen, de nem is túl gyengén világít – már ha akarjuk. Három fokozata van, folyamatosan világít, lassan villog, vagy kikapcsoljuk.

Íme néhány összehasonlító kép.

Gombok

A főgombok kellemes nyomásponttal rendelkeznek, holtjáték nem különösebben van (kattintás után még megy lejjebb is a burkolat, de ez szerintem lényegtelen). A klikkeket valószínűleg kínai Omron D2FC-F-7N kapcsolók szolgáltatják.
A görgetésért a már-már etalonnak számító Alps encoder felel, és úgy teszi a dolgát, ahogy tennie kell.

A fokozatok jól elkülönülnek, de könnyű a léptetés.

A középső gombot nem nehéz lenyomni, de görgetés közben nem nyomódik be véletlenül (illetve lenyomás közben sem görgettem még akaratom ellenére). Oldalirányi döntésre nincs lehetőségünk.
A DPI-váltó alatt valami tactile switch csücsülhet. DPI-t váltani jó lehet, meg esetleg vissza gombot érdemes csinálni belőle, de komolyabb funkciót nem adnék neki.

Kábel

Harisnya nélküli, hajlékony, könnyű kábel, 1.8 méteres hosszúsággal. Az USB csatlakozó nem aranyozott (ami nem jelent hátrányt). Hasonlít a Zowie kábeleire, de talán még azoknál is valamivel könnyebben hajlik. Nincs mit ragozni, hibátlan.

Szenzor

És így a végére el is érkeztünk a pontra, ahol kiderül, hogy miért az olcsóbb árszegmenst képviseli a Lua. Sajnos nem épp egy felső kategóriás szenzorral van szerelve, ugyanakkor nem is olyan vészes a helyzet.
Avago ADNS-3050 (röviden csak A3050) az emlegetett alany. Ez egy régebbi modell, és nyers adatokat nézve nem igazán kelhet versenyre a mai csúcskategóriával (PMW336X, PMW3389, stb). A gyakorlatban nézve azonban igen kevés hibát találtam benne.

7 fokozatban állíthatjuk az érzékenységet, 250 – 2000 DPI-ig. 750-es lépcső valamiért nincs. Pedig jó lenne, mert ez áll legközelebb a sokak által – ebbe én is beletartozom – használt 800-hoz.
125 – 1000-ig tudunk polling rate-t állítani, az értékeket pedig stabilan tartja.
Alacsony érzékenységen játszom (ez kb. 50 cm / 360°-t jelent), de a maximális PCS-t nem tudtam még elérni, igaz csak egy fél óráig nyúztam.

A LOD viszonylag magas, 3 CD-ről még épphogy, de érzékelt, pedig a talpak már erősen el vannak kopva.
Akadt azonban egy nagyobb hiba is. Nem szereti a fehéret az egérpadomon (KODIAK XXL), nagyobb rántásoknál, amik ezeken haladnak át eldobja magát, lesz egy szép kis malfunction. A teszteknél ez látszani is fog.

Homogén fekete, vagy csak sötétebb mintákkal rendelkező egérpadnál nincs ilyen jelenség.

500 DPI-n valamivel 3.5 m/s felett van a PCS. Nem túl low sens-re szerintem bőven a használható kategóriát képviseli.

Paint teszt, MouseTester grafikonok

A Paint teszt meglepett, nem számítottam ilyen mértékű jitter-re, ugyanis in-game abszolút nem tapasztaltam semmiféle remegést. Lehet, hogy az egérpad fehér részén csináltam a nagyobb részét, és azért lett ilyen. Másnál jóval szebb.

És a végére az említett malfunction, amik a pad fehér részein történtek. Ez minden DPI-értéknél jelen van természetesen.

Roccat Lua teszt Reviewed by on .
4.25

Összegzés

Anyaghasználat 9.5
Szenzor 7
Gombok 8.5
Ár/érték 9
8.5
Ajánlanám-e? Minden további nélkül, ha nem túl nagy a pracli, claw vagy fingertip a fogás, és nincs fehér minta az egérpadon. Illetve ha az illetőnek nincs szüksége oldalgombokra. A driver átlátható, egyszerűen kezelhető, de amint már írtam, túl sok lehetőségünk nincs állítgatás terén. Az ára általában 9-12 ezer Ft körül mozog, de használtan akár féláron, vagy annál is olcsóbban ki lehet fogni.

Specifikációk

Méret: 115 x 65 x 30 mm
Súly: 68 g (mért adat: 72 g)
Kábel hossza: 1.8 m
Felbontás: 250- 2000 DPI
Polling rate: 125 – 1000 Hz
Világítás: kék – “Arctic Blue”
Csatlakozás: USB 2.0
Gombok száma: 4

Ezúton is köszönet dobragab-nak a MouseTester javításért/fejlesztéséért! Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.

A szerzőről

Related posts