Roccat Kone Pure Owl-Eye (2017) – mindent lát

Roccat Kone Pure Owl-Eye (2017) – mindent lát

A Roccat igencsak magasra állította a mércét. Vajon sikerült-e megütni azt?

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Bevezető

Az előd, a Roccat Kone Pure Military szinte minden tekintetben hibátlannak volt mondható. Noha volt egy kisebb malőr a firmware-rel, de arra is hamar jött egy update. Januárban jelentette be a cég, hogy ráncfelvarrást kap a modell, a hype-vonat pedig megállíthatatlanul robogott előre.

Csomagolás

A már megszokott Roccat-féle csomagolást kapjuk, amit viszonylag óvatosan és türelmesen kell kinyitni, ha nem akarjuk elszakítani. Ha sikerült a művelet, akkor elénk tárul a doboz tartalma. Ez áll a leírásból, néhány matricából, némi további csomagolásból, és magából az egérből.

Külső

Az Owl-Eye külső vonásai szinte teljes egészében megegyeznek az előző Kone Pure variánsokéival. Ami szembe – pontosabban kézbetűnő változás, az a felületkezelés. Az elődök felületével ellentétben itt a Kone EMP-nél is alkalmazott matt UV réteg van, ami némileg jobban gyűjti az ujjlenyomatokat, és kicsit csúszósabb is izzadós tenyér esetén. A váltás azért történt, mert többen panaszkodtak az előző verziók felületének elhasználódására, kifényesedésére.

Méretét tekintve közepesnek mondanám, de inkább a kicsi felé tolódik. Fogásilag közepes kézméret (kb. 18×9 cm), és afölött palm grip-re véleményem szerint nem alkalmas, inkább fingertip / claw. A kisebb kezűeknek akár tenyeres fogásra is jó lehet – de ez teljességgel intuitív.

A súly, és annak eloszlása is kiváló, a rágcsáló 88 grammot nyom hivatalosan – én 87-et mértem a konyhai mérlegen, szóval a gyári adat valósnak mondható.

Középre van egyensúlyozva, se nem orr, se nem farnehéz.

Természetesen világítás terén is el vagyunk látva, az egér hátulsó részén elhelyezkedő Roccat logót mindenféle színjátékra tudjuk bírni az RGB színskála nagyon széles tartományában. Folyamatos színátmenetre sajnos nincs lehetőségünk, inkább csak színváltakozásra. Szerencsére gondoltak azokra is, akik nem szeretik a világítást, így ki is kapcsolhatjuk azt.

Az összeszerelési minőség szinte beleköthetetlen.

Nyikorgás, recsegés egyáltalán nincs, sem a kábel, sem pedig a talpak nem karcolják az egérpadot, nincsenek egyenetlenségek, sem eldolgozatlan felületek.

Sajnos a formavilág az ergonomikus kialakításának köszönhetően erősen megosztóra sikeredett, de akinek tetszettek az előző modellek, annak ez is be fog jönni. Én sajnos nem ezt a tábort erősítem.

 

Gombok

A főgombok alatt Omron D2FC-F-K kapcsolók vannak, kicsit konkrétabban a kék pöckös, 50 millió kattintásos élettartamúak (ez persze nem garancia, általában hamarabb bemondják az unalmast).

A nyomáspont kellemes, holtjátékot nem tapasztaltam.

Bármiféle Zowie-nál könnyebb a klikk, de egy Logitech G303 vagy G403-hoz képest enyhén keményebb.

A középső gombot nem túl nehéz, és nem is túl könnyű lenyomni, kényelmes a használata.
A görgőnek van egy minimális oldalirányú mozgása, de csak ha direkt oldalra akarjuk nyomogatni. Sem görgetésnél, sem a középső gomb lenyomásakor, sem az egeret megrázva nem mozdul el oldalra. A görgetésért a már jól bevált Alps görgő-encoder felel, a görgetési érzet pedig fenomenális. A fokozatok jól elkülönülnek, de simán veszi őket, mondhatni egyfajta arany középút.

Az oldalgombok használata számomra viszonylag kényelmetlen volt, a hátulsót nehezen értem el a hüvelykujjammal. Működésüket tekintve hibátlanok, holtjáték nincs, vagy csak minimális.

A click latency elhanyagolható, kb. 1 milliszekundummal magasabb egy átlag Logitech G-szériás egérnél, de majdnem 3 milliszekundummal jobb bármelyik újabb generációs Zowie-nál.

Kábel

A kábelen szövetréteg van, de szerencsére nem túl nehéz, és nem is kimondottan merev. Én a harisnya nélküli megoldást preferálom a jobb hajlékonyság miatt, de ez szintén egyéni dolog.

Talpak

Tipikus gyári Roccat papucsok. Nem a legjobbak, de láttam már sokkal rosszabbakat is. Tömör teflonra (pl. Jaffa-talp, Hyperglide, Corepad Skatez) cserélve természetesen sokkal jobban csúszik az egér.

Szenzor

Owl-Eye, azaz bagolyszem. Sokatmondó, nemde? A PMW3361 már talán kicsit többet mond azoknak, akik valamilyen szinten beleásták magukat a szenzorok világába. Ez nem más, mint a PixArt PMW3360-nak egy valamilyen szinten módosított variánsa. Hogy jó-e? Igen, a legjobbak között van. Nyers adatokat, és a tilt-slam tesztet nézve jobb, mint az elődben alkalmazott PMW3310. PCS tekintetében verhetetlen, valahol 7 m/s felett van, amit normál használat keretein belül még nevetségesen alacsony érzékenységnél is lehetetlen elérni. SRAV tesztvideó itt.

A LOD gyárilag igencsak alacsony (már 1 CD-ről sem érzékel), de a szoftverben tudjuk variálni.

Százas lépcsőkkel tudunk DPI-értéket választani, 100-tól egészen 12 000-ig (de minden esetben javasolt 400 és ~2000 között maradni). A gyárilag beállítható DPI-értékek majdnem teljesen megegyeznek a valósággal, maximum 2-3%-os eltérés tapasztalható felfele, de ez szinte minden egérnél így van (azaz ha 400 DPI-t választunk, az valójában kb. 408).

Az input lag 2000 DPI alatt zérus, felette konstans 3 ms.

125, 250, 500 és 1000 Hz-es polling rate beállítására van lehetőségünk, a tesztekben pedig látszódni fog, hogy ezek mindegyikét gond nélkül stabilan tartja.

Szoftver

A gyári driver nem más, mint a Roccat all-in szoftvere, a Swarm. Teljesen átlátható, a beállítási lehetőségek adják magukat. Az egér megjegyzi a beállítottakat, és eltárolja azokat a beépített memóriába, amiből 512 kB áll rendelkezésünkre. A makrórendszere jól működik, már több mint 80 játék előre eltárolt makrói közül válogathatunk.

 

forrás: Ino (OCN)

 

 

MouseTester grafikonok, Paint-teszt

A teszteket egy KODIAK XXL egérpadon végeztem.
Jól látszik, hogy jitter még a magasabb értékeknél sem volt észlelhető. Nincs angle snapping, sem smoothing. A PCS-t egyik tesztelt DPI-fokozaton sem sikerült elérni.
A beállított polling értékeket stabilan tartja, de néha egykét mérési hiba becsúszott (ezek nagyobb kiugrásként látszódnak a frequency grafikonokon).

Paint-teszt

Roccat Kone Pure Owl-Eye (2017) – mindent lát Reviewed by on .
4.75

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 9.5
Szenzor 10
Gombok 9.5
Ár/érték 9
9.5 Különösen ajánlott

Megütötte végül a mércét, sikerült jobbat csinálni az elődnél? Ha szenzorilag nézzük igen, de ha a nyers szenzorteljesítménytől eltekintünk, akkor inkább azt mondanám, hogy egy szinten vannak.

A szoftverről annyit, hogy én a szokásos feltelepít - beállít - letöröl metódust alkalmaztam, és ezt jó szívvel javasolnám mindenkinek. Viszonylag könnyen kezelhető, átlátható, egyszerű kezelni, de így, hogy van beépített memória szerintem teljesen felesleges a gép erőforrásait pazarolni a háttérbeli futására.

Kinek ajánlanám? Kis/közepes kezű, fingertip vagy claw fogásmódú, kevésbé izzadós tenyerű jobbkezes felhasználóknak, akik egy baromi jól összerakott, szinte hibátlan egeret keresnek, elsősorban játékra.

22 990 Ft-ért vásárolható meg, tehát az árát meg kell fizetni. Ez a magyar pénztárcának nem éppen olcsó - ugyanakkor a piacon kapható vetélytársak sem azok.

 

Specifikációk

Szenzor PMW3361
Méret 118 x 70 x 39 mm
Méret típusa Közepes / kicsi
Súly ~88g
Választható DPI felbontás 100 – 12 000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Ergonomikus
Beépített memória 512 kB

 

 

Ezúton is köszönet jár a Roccat számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez, valamint dobragab-nak az input lag kiméréséért!

A szerzőről

Related posts