Moviemaking, avagy hogyan készítsünk videót – Az alapok

Moviemaking, avagy hogyan készítsünk videót – Az alapok

Szeretnél komolyabban videózni, de nem tudod, hogyan kezdj bele? Ne félj, segítünk!

Biztosan láttál már egy-egy hosszabb HLTV vagy Tweeday montázst és elgondolkodtál, mit használhatnak hogy ilyen jó minőséget érjenek el. A hiedelemmel ellentétben nem kell profi videószerkesztőnek lenned, vagy különösen jó gép sem szükséges hozzá. Ebben a cikkben lefedjük a fragmovie készítésének alapvető lépéseit, hogyan vehető ki egy demóból egy adott akció, majd miként kerülhet bele a videószerkesztő programodba.

Hozzávalók:

 • VirtualDub , amiben a felvett kép- és hanganyagot összeegyeztetjük,
 • Minél több szabad hely (Erősen függ az elkészítendő videó hosszától, idővel több száz GB helyet is foglalhat a nyers anyag),
 • Adobe Premiere / Sony Vegas videószerkesztőnek,
 • És egy adott képfelvevő program (NVIDIA Shadowplay / Fraps / Bandicam) a használni kívánt módszertől függően

Lehetőség szerint POV demókat használjunk, ugyanis az esetek többségében a POV demók a 128 tickesek, viszont az sem lehetetlen hogy a GOTV felvétel is hasonló minőségben érhető el. (POV demó esetében csak a demót felvevő játékos szemszöge érhető el.

Amennyiben a fentebb jelölt szempontok tisztázva lettek, jöhet a következő fejezet, amely az akció felvétele lesz. Ezt két módon is meg lehet tenni, egyszer külső szoftverrel, amiket a Hozzávalók listáján találni, vagy a játékon belül található startmovie segítségével. Fontosabb tudnivalók:

Nem feltétlen szükséges egy jó gép hogy jó minőségben készíthessen az ember fragmoviet, csak elegendő tárhely kell hozzá, mert ebben az esetben csak a startmovie módszer nyújthat megfelelő minőséget.

 

Két módszert is lehet használni a fragek felvételéhez, a ‘Fraps’ módszert és a startmovie parancsot a játékon belül.

‘Fraps’ módszer előnyei

 • Szó szerint egy gombnyomással elintézhető a felvétel
 • Nem foglal annyi helyet mint a startmovie módszer
 • Gyorsabban letudható a felvétel

Hátrányai:

 • Sokkalta erősebb gépet igényel
 • A lassítások (slo-mo) darabosabbak lesznek
 • A minőség elmarad a startmoviehoz képest
 • Muszáj olyan fps szám mellett dolgozni, amelynél kevesebbet lehetetlen hogy a gép produkáljon (60fps-sel nem ajánlott felvenni ha beesik 60 alá)

 

A “Fraps” módszer sem olyan erőforrás igényes, ha rendelkezel újabb videokártyával, amely már tartalmazza az h264/h265 enkódert, ilyenkor ugyanis a videokártya nyers erőből, simán megbirkózik -jó minőségben- a videó felvételével.
A támogatott videokátyák:
NVEC: Nvidia Geforce GTX 6xx sorozattól kezdve
AMD VCE: AMD Radeon (GCN) HD 7xxx szériától kezdve

 

Startmovie előnyei:

 • 100%-os minőség mindvégig
 • Akármilyen gépen jó lesz, akár egy belépő kategóriájú géppel is lehet 1080p@60fps videót akadásmentesen felvenni a lehető legszebb grafikán
 • Több száz FPSsel is felvehető, így a lassítások folyékonyak lesznek

Hátrányai:

 • Rengeteg helyet foglal egy-egy klip
 • Utómunkát igényelnek a klippek, mellyel több idő lesz a videószerkesztőig való eljutás (VirtualDub)
 • Több bindet igényel

Hogy melyik módszer a legjobb, azt mindenki magában döntse el, személy szerint a startmovie módszert használom, így sokkalta jobb grafikán tudom felvenni az adott akciót és több szabadságot is kapok a lassítások terén.

Ajánlott grafikai beállítások

Fontos a következő parancsok letisztázása:

 • Első mindig az sv_cheats 1 legyen, így feloldódnak az alapjáraton tiltott parancsok
 • net_graph 0 (az fps számláló eltűntetése)
 • cl_draw_only_deathnotices 1 (A HUD eltűnik és csak a killfeed marad meg a jobb felső sarokban)
 • startmovie és endmovie parancsok bindelése a szabadon választott gombokra
 • (pl.  bind “F3” “startmovie movieneveide raw”, bind “F4” “endmovie”. Tetszés szerint lehet több startmovie parancsot is írni ha egyszerre több, különálló fraget is fel kellene venni, különben minden egyes alkalommal újraírja a felvett fájlokat)

Észben tartandó dolgok:
A Startmovie módszerhez a host_framerate parancs szükséges, ez adja meg hogy mekkora FPS számban legyen lementve. Fraps esetén a demo_timescale paranccsal helyettesítendő.


FONTOS! Mindig olyan fps számot használj ami sokszorosa a végleges videó fps-ének


(pl. host_framerate 180 a 60 fps esetén, vagy demo_timescale 0.25 30 fps-es videóhoz = 120 fps).
Ezzel garantált a folyamatosság, nem lesz furcsa a motion blur(elmosódás). 500 fps-en felül már nem érdemes felvenni, semelyik módszerrel sem.
Fraps esetén ‘Force Lossless RGB Capture’ használata kötelező, különben észrevehető minőségromlás lesz a játék és a felvett fájl között!

Ezeket letisztázva indulhat is a felvétel.

Egy adott demó gyors megnyitása a demomenu segítségével működik, amit a shift + F2-vel lehet előhívni. A ‘Load’ gombra kattintva lehet betallózni az adott felvételt. A demóban való gyors kereséshez a demo_listimportantticks funkció javasolt, amely minden fontosabb esemény tickjét kiírja, a kör kezdetétől a plantoláson át minden egyes ölésig. Az adott tickhez való ugráshoz a demo_gototick paranccsal tehető meg. Miután ez megvan, a startmovie módszernél értelemszerűen a megfelelő startmovie bind segítségével indul, és az endmovie binddel áll meg az akció felvétele.

 

Miután ezek megvannak, jöhet a fájlok Virtualdubban való megnyitása. A felvett .tga fájlok a Steam\steamapps\common\Counter-Strike Global Offensive\csgo mappán belül találhatóak. Fontos, hogy a fájlok megnyitásakor az ‘Automatically load linked segments’ be legyen pipálva.

Ennek bepipálásával egyből bekerül az összes, az adott kliphez tartozó fájl.

Ha ez is megvan, jöhet a hang hozzácsatolása. Ezt az ‘Audio’ fülön belül az ‘Audio from other file’-ra kattintva tehető meg, itt be kell tallózni a kliphez tartozó .wav fájlt amit a .tga fájlok mellett találhatunk meg. Ezek után jöhet a kettő összeszinkronizálása, ami a ‘Video’, majd ‘Frame rate’ menüpontban található, itt pedig a ‘Change frame rate to (fps):’ opcióba be kell írni a host_framerateben is megadott értéket.

 

Ezek után nincs más hátra, minthogy a bal felső sarokban található ‘File’, majd ‘Save as AVI’ gombra kattintva elmentsük a klippet. Nem kell aggódni, ha nem tudja lejátszani a gép, a Sony Vegas / Premiere Pro már megfelelően fogja lejátszani 60 / 30 fps-sel, és az adott videószerkesztő programban való teszt rendereléskor ki is derül hogy végül milyen lett a videó minősége. Egy mezei videó nézegető program minden egyes képkockát le szeretne vetíteni nekünk, ezért természetes, hogy a gépnek problémája lesz a lejátszásnál.

Ezzel vége is lenne az alapvető moviemaking ismertető cikknek, melyben lefedtük az alapvető dolgait a fragmovie készítés tudományának. Megfelelő érdeklődés esetén a HLAE és a cinematicok/smoothok elkészítéséhez, és akár az adott videószerkesztő program beállításairól is készülhet cikk.

 

Ezen útmutató segítségével hasonló kép- és hangminőségű videókat lehet összehozni akár egy belépő kategóriás laptoppal is

 

Tetszett a cikk? Akkor kövess minket Facebookon és ne maradj le semmiről!

 

A szerzőről

Related posts