“Kérte az apám de basszus, nem kell több csaló” – Interjú egy cheat készítővel

“Kérte az apám de basszus, nem kell több csaló” – Interjú egy cheat készítővel

 

A korábbi cikkemben annak jártam utána, hogy miért van ennyi csaló az utóbbi időben. Ennek hatására jelentkezett aisdos, hogy szívesen hozzáfűzne jó pár dolgot a cikkhez.

Többen is írtatok igazából e-mailt, aminek nagyon örültem, főleg hogy összeszedett leveleket kaptam, nagyon érdekesnek tűnt már a kezdetekben is aisdos levele, aki mint kiderült cheateket készít, viszont a többi hasonló cheatgyárossal ellentétben ő nem használja a művét meccs közben.

 

 

Miért van ennyi csaló mostanában? * CSGO Hungary

Az utóbbi időkben sajnos nagyon elszaporodtak a csalók az MM rendszerében, ennek jártam utána. A szokásosnál jóval több csalóval lehet találkozni és nem értettem ennek az okát, úgyhogy úgy döntöttem alaposan utánajárok, hogy miért kapunk minden második meccsen valami pofátlan csalót, aki még csak nem is rejtegeti azt hogy csal.

 

 

 

Elég jól ismeri a csalásokat és megmutatta, hogy milyen cheatek is vannak azok mellett amit az előző cikkemben találtam. Így utólag nem feltétlenül örülök, hogy ennyi újdonságot megtudtam erről a világról, elképesztő hogy mit enged meg a játék motorja és hogy mennyire tehetetlen a VAC, na meg a Valve anticheat supportjáról ne is beszéljek, de minden kiderül az interjúból.

Gondoltunk a mobilnet felhasználókra is, ők ezen a linken érhetik el, a csak hanganyagot tartalmazó tartalmat.

 

 

 

Az interjú (rövidített verzió)

 

 

 

Bemutatkoznál röviden?

Persze, először is üdvözlök minden kedves olvasót / nézőt Kristófnak hívnak, Iingame csak aisdos. 17 éves vagyok, GO-val körülbelül 2-2,5 éve játszok, programozással meg úgy kb 1 éve foglalkozom.

 

Hogyan jött az egész cheat készítés ötlete, mi vitt erre az útra?

Nem nevezném ezt igazából egy „útnak”, inkább csak szabadidős tevékenységnek, elfoglaltságnak, unaloműzésnek. Igazából úgy jött, hogy elkezdett érdekelni ez az egész, szóval, hogy konkrétan mi folyik a memóriában valamint, hogy hogyan kell írni/olvasni benne, és ezzel manipulálni pár dolgot.

 

Miért pont ezzel gyakoroltad a programozást?

Mint mondtam, nem ezzel gyakoroltam konkrétan, szóval ezzel együtt jó pár projectem is fut párhuzamosan. Honlapokat készítek, magamnak játékokat, stb. Inkább csak érdekelt így ezzel kezdtem el foglalkozni.

 

Honnan tanultál, vannak ehhez leírások, vagy fórum, amivel direkt hasonló érdeklődésűeket céloznak meg?

Oh de még mennyi, kapásból 3 ilyen oldalt tudnék mondani, ahol konkrétan kimondják és benne van a szabályzatukba, hogy csalókat, érdeklődőket szívesen fogadnak, viszont akik az anti-cheattel foglalkoznak azokat egyből bannolják.

 

Mi a legextrémebb amit megcsináltál ezekben a körökben?

Ugye szabadidőm nagy részét amennyiben nem edzésen vagyok, vagy nem vagyok máshol, szóval amit a gép elött töltök azokban az időkben, ezekkel foglalkozok. Mindig próbálok olyan dolgokat csinálni, amiket még előtte nem csináltam szóval így jelenleg mondhatom, hogy egy kisebb multihackem van, amit fejlesztek (trigger, wh, nohands, noflash, bhop, stb…). Ugyanakkor mikor megpróbáltam tenni a csalók ellen. Én tudok ilyeneket írni, így valamilyen szinten képes vagyok befolyásolni a csalók helyzetét, szóval hozzájárulhatok ahhoz, hogy még több csaló legyen vagy, hogy kevesebb..
Sajnálatos módon kellett tapasztalnom, hogy a Valve kőkeményen tesz arra, hogy mi folyik itt.. Erre felhoznék egy példát is konkrétan.Volt egy sima radarhack, mindenki tudja mit csinál, megjeleníti az ellenfelet a radaron.

Szóval ezt a radarhacket publikáltam olyan céllal, hogy igen, töltsék le párszázan és akkor utána beküldöm a Valve-nak, hogy azért mégiscsak legyen kit kibannolni. Ez így is volt, megtörtént, publikáltam majd az azt követő 3. napon beküldtem a Valve-nak , project file-al ,forráskóddal, exe-vel együtt. Ezt azért is mertem megtenni, mert a honlapjukon konkrétan feltüntetik, hogy amennyiben tudomásod van privát csalásról legyél szíves beküldeni. Kétszer írtam nekik emailt, de nem válaszoltak, és a mai napig undetected lenne amennyiben updateltem volna.

 

Te a saját csalásaidat szoktad használni éles meccseken ?

Nem és nem is vagyok rászorulva. Kettő accountom van, az egyiket játékra használom, ezen van körülbelül 1500 órám, jelenleg LE vagyok ez annak is köszönhető, hogy már nem játszok olyan aktívan, illetve csapat nélkül tolom (Gondolom nem kell részleteznem :D). Szóval mint mondtam kettő accountom van, az egyiket tesztelésre a másikat pedig játékra használom. Egyiket sem használnám arra, hogy éles meccsen valaki miattam bukjon rangot, vagy rontsam el a játékát. Ugyan akkor valahol tesztelni kell, hogy jól írtam-e meg azt amit írtam. Így maradt a DM, casual. Ezzel nem okozok senkinek semmi komoly kárt ugyanakkor tesztelni is tudom amit írtam. Valamint amikor teszteltem, és utána elmentem egyet játszani a haverjaimmal érezhető volt az, hogy sokkal butábban játszottam, mozogtam. Szóval nem vagyok rászorulva arra, hogy csaljak, mert elveszi a játék lényegét.

 

Mi a véleményed a csalókról és a cheat készítőiről?

A csalókat elítélem, amit KODIAK leírt én is azon a véleményen vagyok. Hazudnak maguknak, és mindenki másnak is. A cheat készítőiről kétféle érzésem van, valamint véleményem, egyrészt respect mert azért nem kis dolog és munka összedobni egy olyan csalást amiket ők csinálnak, valamint “-rep”, mert terjesztik ezeket és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy még több csaló legyen. Sajnos akik írják azoknak a többségi részük használja is. Ezért is lehet ez a téma olyan hát, hogy is mondjam…Ördögtől való?

Hogy működik a VAC és miért olyan könnyű kikerülni?

Amikor elindítod azt a bizonyos exe-t akkor az belekerül a memóriába. Annak ott lesz egy elfoglalt helye. A VAC konkrétan a memóriát scanneli és signature egyezést keress az adatbázisban lévőkkel. Hogy miért olyan egyszerű kikerülni? Konkrétan elég ha nulláról írod meg és nem másolod egy az egyben,  akkor ezzel már undetected is. Jópáran ezt mondják, valamint ez a tapasztalat.

 

Mi a legfőbb probléma a játékkal illetve a készítőivel?

A legfőbb probléma az a community hozzáállása, a csalók ugye megteremtik a keresletet, erre a készítők kínálattal válaszolnak. Na most, ha a közösség kicsit komolyabban állna hozzá ehhez a csaló témához, értem ez alatt, hogy ha jól tudom most volt a profi szférában is valami olyasmi, hogy visszaengedtek ex csalókat/meccs bundázókat. Tök jó megkapták a második esélyt, ami szerintem mindenkinek kijár, de mintha úgy jöttek volna vissza mintha csak visszavonultak volna egy kis időre. Ami azért elég irreális. Szóval se a community szemszögéből, se a Valve szemszögéből nincs megfelelő szabályozás.

Ha jól tudom most kínába azzal párhuzamosan, hogy beviszik a GO-t bevezetik azt a rendszert, hogy 1 személy azonosság 1 account, és ha valakit kibannolnak akkor annak ott annyi. Többet nem fogja tudni újra venni. Nyilván ez is kijátszható valahogy,de jóval nehezebben. Tök jó, hogy be akarják hozni azt a mesterséges intelligenciát, de azért ez sem jelent majd 100%-os megoldást, lehet, hogy ebben van a jövő, de majd meglátjuk. Kíváncsian várom, hogy a legit hackereket, hogyan fogja kiszűrni, mert egy normális anti-cheat rendszer, (elég csak az ESEA felé kacsingatni) azért sokkal jobb megoldást jelentene mint egy ilyen mesterséges intelligencia, véleményem szerint.

Titanfallban van az a rendszer, hogy a csalókat csak csalóval sorsolja össze. Valamint, ha a Valve fellépne normálisan, mint például a Riot, úgy, hogy eljárást indít a nagyobb csalásokat áruló oldalak ellen, és máris jobb lenne a helyzet.

 

Adtál már el valakinek csalást, vagy szeretnél a jövőben ebből pénz keresni?

Nem, ugyan akkor megfordult a fejemben, de nem és nem is tervezem. Felesleges elcseszni a másik játékát. Valamint ehhez van egy kisebb sztorim is. Apám néha napján szokott GOzni, amikor épp kedve szottyan vagy van ideje rá. Követi hogy miket szoktam csinálni és a lényeg az, hogy kérte tőlem, hogy adjam oda neki ezt amit készítettem, de tőle is megtagadtam, szóval ha apámnak nem, akkor másnak meg végképp nem fogom oda adni.

 

Nem érzed felelősnek magad a csalók helyzetéért?

Nem. Azért,  hogy több csaló van nem érzem magam, mert hiába akar az ember tenni ellene, egyszerűen nem rajta múlik hanem a Valve-on.

 

Miért nem valami más területen próbálod kamatoztatni a programozói készségeid?

Mint mondtam, van más projectem is amit jelenleg is csinálok, ugyan akkor ez a téma fogott meg most a legjobban és én mindennel foglalkozok ami megfog, és érdekel.

 

 

A szerzőről

Related posts