Ezúttal ki ment túl messzire? PC-s játék és elvonókúra
Photo Credit To https://youtu.be/VmCZpbhbLzc

Ezúttal ki ment túl messzire? PC-s játék és elvonókúra

Szerinted egy két hónapos PC elvonás egy sivatag közepén belefér a pakliba? Hol van a határ?

Rendszeresen napirendre kerül a médiában számítógépes játék és a függőség témája, a megközelítés pedig attól függően változik, hogy ki milyen hatást szeretne elérni. Játékos körökben elég nagy port kavart a napokban megjelent Digitális függőség című epizód a 20/20 ABC nevű műsorból.

A műsor az amerikai televízió szokásainak megfelelően a drámát próbálja az egekig nyomni, mindenki sír, a négy gyermekes családapa mellkasi problémákról panaszkodik, amikor elviszik a játékszereit… Ezeken próbáljunk meg túllépni, a Hell’s Kitchen európai verziója is emészthetőbb volt az amerikai televízió agyréméhez nem szokottaknak.

A legtöbben a fiatal CSGO játékos srác esetére kapják fel a fejüket, mivel elég tipikus problémát mutat be, amihez mi is lehettünk hasonló helyzetben.

Forrás: ABC Youtube

Heti 60 óra játék elsőre jól hangzik, ugye? De lenne kedved folyamatosan játszani élet helyett? Milyen hatása lesz a későbbiekben?

A műsorban fMRI  (Functional magnetic resonance imaging) segítségével feltérképezték a játékos agyműködését, összehasonlítva hasonló, de nem játékfüggő fiatalokéval. Az eredmény a képeken látható, alapvetően kevésbé mozgatja meg az ember agyát a játék.

Forrás: ABC Youtube

Így a szülők drasztikus megoldásra adták a fejüket és elküldték a fiukat Utah sivatagának közepére egy kis táborozásra; Nincs áram, nincs elektronika, fényt pedig a hold, a csillagok és a tábortűz ad. Negyven nappal később, a “kikapcsolódás” végén újabb fMRI-re került sor és a változás jól látható. Egy ilyen szenzációhajhász, drámakeltő műsor esetén azonban könnyen megkérdőjelezhetővé válik az emberek számára az eredmények hitelessége. Erre talán jobb lenne egy tárgyilagosabb megközelítésű műsort előállítani, ha szeretnék, hogy az emberek elgondolkodjanak a helyzeten, ahelyett, hogy elhessegetik a gondolatot.

Szerintetek hol van a határ, meddig egészséges hobby a CSGO és honnantól neveznétek inkább függőségnek?

Órákban lehet megadni? Naponta, vagy heti átlagban? Vagy esetleg jobb mérvadó, hogy mellette milyen más tevékenységeket végez valaki és azokban milyen eredményeket ér el? Sok szülőtől hallani, hogy amíg a suli rendben megy, addig nincs gond. Igaz ez így? Mi van, amikor a szülő a függő? Sokan szeretnek nagyvonalúan legyinteni a játékokra és leszólni a gémereket, miközben a TV vagy a facebook megszállottjai, ami szerintem még kevesebb agytevékenységet kíván meg, mint a CSGO.

Írjátok meg a véleményeteket!

 

Forrás

A szerzőről

Related posts