Dream Machines DM2 Comfy – fő a kényelem!

Dream Machines DM2 Comfy – fő a kényelem!

A kis lengyel cég egere simán felveheti a versenyt akármelyik nagy gyártóéval, és még az ára is korrekt.

Bevezető

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó, rendelés

Dream Machines név talán ismerősnek csenghet azon emberek számára, akik kicsit mélyebben beleásták magukat az egeres és egérpados témába. Korábban már én is írtam a DM1 Pro S, valamint a DM Pad XL nevű termékeikről, és most eljött az idő, hogy az ergonomikus egerüket is alávessem a górcsőnek.

Csomagolás

Az én egerem egy bemutatópéldány, néhány kilométer van már a dobozban, így egy kicsit viharvert. Értelemszerűen, aki újat rendel, az nem ilyet fog kapni.
A doboz elülső része kinyitható, itt az áttetsző műanyag csomagolás mögött megcsodálhatjuk a patkányt. Ha eleget gyönyörködtünk, akkor a felső részt kinyitva ténylegesen hozzáférhetünk a tartalomhoz, mely magából az egérből, egy leírásból, és egy extra szett talpból áll (utóbbi dicséretes, kevés cég gondoskodik róla).
A kábel összehajtogatva érkezik, ez bizony fekete pontot érdemel.

Külső

Kialakítását tekintve jobbkezes, ergonomikus egérről beszélünk, de az átlagtól eltérő módon a jobb oldalon kisujjtámasz is ki van alakítva. Az egeres topik ajánlott listájából egyetlen példát tudok mondani, ami erre nagyon hasonlít (vagyis lényegében ugyanaz a forma), méghozzá a Mionix Naos 7000 személyében.

Én a szimmetrikus, viszonylag kisebb méretű egerekhez vagyok szokva, de pozitívan csalódtam a DM2 Comfy-ban fogását tekintve. 18 cm körüli tenyerem van (tehát úgy teljesen átlagos), és pont megfelelő volt a méret, az összes ujjam kényelmesen feküdt fel a rágcsálóra.

Anyaghasználat, összeszerelés

A felületkezelés nagyon kellemes, matt bevonat, mely nem csúszkált az izzadós tenyerem alatt. Intenzívebb használat közben sem éreztem úgy, hogy fogást vesztettem volna. Az első generációs Razer DeathAdder 3G felső részéhez tudnám leginkább hasonlítani, annál azonban sokkal jobban gyűjti az ujjlenyomatokat.

Kis cég, elvileg OEM burkolat (tehát létező, random kínai cucc, amibe a DM válogatta össze a belső elemeket). Ez általában ahhoz vezet, hogy recseg, ropog, zörög, gagyi az összkép. Itt szó sincs ilyenről. Minden irányból jól megnyomkodva sem hallottam semmiféle nyikorgást, recsegést. Az egeret erősen megrázva van némi nagyon enyhe zörgő hang, de a gombokat lefogva ez abszolút nem jelentkezik.

A tömege 89 gramm a gyártó szerint (elírás lesz, a dobozon már 94 áll), az én konyhai mérlegem szerint pedig 94. Ekkora egérnél ez korrekt. A súlypont is egészen rendben van, de egy kicsit farnehéznek érzem. Általános tévhit, hogy a nehezebb egér jobb. Nem szeretném fejtegetni, hogy miért, a fentebb linkelt egeres topik összefoglalójában részletesen ki van fejtve, hogy miért jobb a könnyebb.

Világítás

A kiválasztott DPI-értéknek megfelelő színben pompázik a görgő és a DM logó. méghozzá lélegző effektussal. Beszéljenek a képek.

Összehasonlító képek

Gombok

A két főgomb működéséről 20 millió kattintásra tervezett kínai Omron D2FC-F-7N kapcsolók gondoskodnak (nem garancia, hogy ki is bírnak ennyit, általában hamarabb elhaláloznak). A klikk-feel nem rossz, noha van némi holtjáték a lenyomás előtt (a post-travel elhanyagolható). Aki érzékeny az ilyesmire, annak kelleni fog egy kis idő, mire hozzászokik (ha hozzá tud egyáltalán). Egy erős közepes minősítést adnék nekik, de én szigorú vagyok, és a Logitech rugós gombjaira esküszöm.

A görgő használata kellemes, a fokozatok jól elkülönülnek, de a görgetés egyáltalán nem nehézkes. A mintázat lehetne egy fokkal jobb, kicsit csúszósnak tűnik, de nekem nem okozott gondot a használata. A középső gomb lenyomásához pont megfelelő erő kell (számomra, ez erősen intuitív), nem túl nehéz a lenyomása, de nem is túl könnyű, így véletlen klikkektől nem kell félni.

Az oldalgombok holtjátéka kellemetlenül nagy, de cserébe a kapcsolók puhák alattuk. Az elhelyezésük is ideális volt számomra. A hangjuk érdekes, az elülső vagy kétszer olyan hangos. Lehet, hogy ez csak az én példányomnál van jelen.

A DPI-váltók tökéletesek a célra, amire tervezték őket. Nincsenek útban, nem állnak ki túlságosan a burkolatból, de nem is süppednek be teljesen.

A gombok hangjáról, valamint a holtjátékukról készítettem egy videót, ami ezen a linken elérhető.

Talpak, kábel

A talpak viszonylag jók, noha a tartósságuk kérdéses, de szerintem nem kopnak el túl hamar (szövetpadon talán évek kérdése). Az súrlódásuk nem elhanyagolható, a tömör teflon értelemszerűen sokkal jobb, de gyárihoz képest abszolút rendben vannak.

A kábel szövetborítású, és emellett rettentő merev, méghozzá annyira, hogy bungee nélkül egyszerűbb volt beállítani. Aki nem fél a garanciavesztéstől, az szerintem cserélje mihamarabb valami hajlékonyabbra, sokkal kényelmesebb lesz az egér használata. A hossza egyébként 1.8 méter, az USB csatlakozó pedig aranyozott.

Szenzor

PMW3310, azaz a jelenlegi PixArt kínálat egyik legerősebb tagja felel a fejlövésekért. Reszponzív, nyers, és normál keretek között kiakaszthatatlan. A tilt-slam teszten azonban sajnos megbukik (azaz ha kicsit megdöntve hirtelen lecsapom az egeret, akkor kipörög a szenzor). Ez lényegében az összes ilyen szenzorral szerelt egérben jelen van, de a játékosok egy nagyon kis százalékát érinti csak.

Öt különböző felbontás közül választhatunk, melyeket az éppen aktuális világítás színe jelöl.

400 DPI – piros
800 DPI – kék
1600 DPI – zöld
3200 DPI – lila
5000 DPI – narancssárga

Tesztek

DPI divergencia:
A gyártó által megadott értékeknél némileg kevesebbet mértem.

Paint-teszt:
Számottevő jitter csak 3200 DPI-nél kezd jelentkezni. Angle snapping nincs.

SRAV (gyorsulás) mérés
A szintetikus teszteknél – ahol nagyon figyeltem, hogy biztosan a kiindulópontra érkezzen vissza az egér – nem tapasztaltam sem pozitív, sem negatív gyorsulást. Készítettem egy in-game videót is, ott van valamennyi, de betudható mérési hibának.

PCS mérések:
Magas, a szenzorból adódóan valahol 5 m/s körül kell lennie a végének. Hacsak nem 120 cm / 360°-os érzékenységgel játszol accel nélkül, akkor nincs mitől félni.

Polling rate mérés:
Jól látható, hogy stabilan tartja az 1000 Hz-t.

Szoftver

Nem kapunk driver-t, így ha más funkciókat akarunk hozzárendelni bizonyos gombokhoz, akkor XMBC-re lesz szükségünk. Firmware update-re, illetve 500 Hz-es polling rate firmware flash-elésre azonban van lehetőségünk, méghozzá ezen a linken.

Dream Machines DM2 Comfy – fő a kényelem! Reviewed by on .
4.55

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 95%
Szenzor 95%
Gombok 85%
Ár/érték 90%
91% Ajánlott

Szinte beleköthetetlen anyaghasználat és összeszerelés, nem rossz gombok, kiváló szenzor. A talpak sem rosszak, a kábel viszont erősen csere szagú. Hiába, ennyiért nagyon ritka a tökéletes egér (sőt, nem is létezik, drágábban sem).

A verdikt szerintem egy egyértelmű ajánlott titulus. Ha esetleg egy későbbi modellfrissítés folyamán normális vezetéket kap, és még a gombokon is javítanak, akkor best-buy lesz.

De mennyi az annyi? A gyártó oldaláról 50 EUR ellenében juthatunk hozzá, amely már a szállítást is magában foglalja. Ez a kb. 15 ezer forintos ár szerintem teljesen jó azért a tudásért, amit a DM2 Comfy fel tud mutatni. Esetleg érdemes lehet a német Amazonon is nézelődni akciók után (39 EUR felett ingyen szállítás van Magyarországra).

Specifikációk

Szenzor PMW3310
Méret 131 x 84 x 39 mm
Fogási mód palm
Súly ~94 g kábel nélkül
Választható DPI felbontás 400 – 5000
Polling rate 1000 Hz (+500 fw)
Kialakítás Ergonomikus
Szoftver nincs

 

Ezúton is köszönet jár a Dream Machines-nek, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez!

 

A szerzőről

Related posts