Cougar Revenger S teszt – Ráncfelvarrást kapott a korábbi csúcsmodell

Cougar Revenger S teszt – Ráncfelvarrást kapott a korábbi csúcsmodell

Jelentős változtatásokon esett át a Revenger, de megilleti-e a felső kategóriás jelző? A cikkből kiderül!

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Bevezető

Cougar név talán egyre ismerősebben cseng már azoknál, akik követik a gamer perifériák újdonságait. A kis német cég az elmúlt pár évben megannyi újítást mutatott be, és szépen lassan felzárkózott a nagyok közé – legalábbis a marketing csapatuk tuti.
Nemrég dobragab megvizsgálta a Cougar akkori csúcsmodelljét, a Revenger-t, ami azóta átesett némi ráncfelvarráson, és nemrég meg is jelent Revenger S néven.

 

Csomagolás

Elöl nyitható, kukucskálóablakos dobozt kapunk a vásárláskor, ami tartalmazza az egeret, egy leírást, egy kisebb prospektust, néhány matricát, és extra szett egértalpat. Utóbbi kellemes csalódásként ért. A kábel sajnos picire összehurkolva érkezik, a legtöbb gyártó sajnos még mindig nem hagyta el ezt a nem túl jó trendet.

Külső

Már első ránézésre is szembetűnő, hogy elég extravagáns formatervet kapott a rágcsáló, noha az elődnél néhány fokkal letisztultabbra sikeredett. A formáját tekintve jobbkezes kialakítású. Alapjáraton tenyeres fogásra van tervezve, de érzéseim szerint kevésbé agresszívan határozza meg a fogási módot, mint néhány hasonló patkány.

A specifikációkat látva nem pici, 130 x 65 x 43 mm-es méreteivel egyértelműen a nagyobb rágcsálók családjába tartozik. Kézbevéve azonban nekem kisebbnek tűnik, mint egy Zowie EC1, vagy egy Razer DeathAdder. A fogási ponton mindenesetre keskenyebb a gyártói adatnál, itt ugyanis csak kb. 58 mm széles. A 65 mm-es szélesség valószínűleg a farára vonatkozik.

Egy szó mint száz: nagy, de mégse. Szerintem akár 16 cm-es tenyérmérettől is ideális lehet tenyeres fogásra. Mellesleg a hátsó panel leszerelhető, és cserélhető, ha netalán 3D nyomtatással buherálni szeretnénk rá valami egyedit.

Anyaghasználat, összeszerelés

A burkolat felső része a Cougar-ra jellemző nagyon finom szencsés műanyag, míg az oldalai gumírozottak és méhsejtszerűen textúrázottak. Nálam nem csúszkált több óra használat után sem, így ezt a részt jól eltaláltnak mondanám.

Az burkolatot erősebben megnyomkodva sem hallat magából recsegő, nyikorgó hangokat, a gombokat megtapicskolva nem zörögnek. Az egeret megrázva azonban hallatszik valami kis zörgés, én a szenzorlencsére gyanakszom, de nem száz százalék. Mindenesetre ennek gyakorlati hátrányát nem vettem észre.

A gyártó szerint 94 grammot nyom az egér, a mérlegem szerint pedig a kábel első pár centijével úgy 96-ot. Méretét tekintve ez egész jónak mondható, valamint a súlyeloszlás is rendben van.

Világítás

Aki olvasta már valamely korábbi tesztemet, az tudja, hogy nem szeretek karácsonyfával egerészni, de objektívan értékelve nagyon jól néz ki a Revenger S világítása. A hátulsó Cougar logó pl. egyszerre több színben is tud pompázni a Flow illetve Swift effektekkel. De választhatunk sima statikus fényt, illetve lélegző hatást is. A görgő és a logó színei külön-külön is állíthatóak. Képet ezekről nem készítettem, de egy videót igen, ami ezen a linken elérhető.

Összehasonlító képek

Gombok

A gombok végre el vannak szeparálva a burkolat többi részétől. Ennek annyi gyakorlati jelentősége van, hogy sokkal könnyebb a clickspam, taktilisebb kattintásokat lehet vele kihozni. A bal főgombom hibátlan, a jobb azonban egy emberes adag holtjátékkal érkezett a kapcsolás előtt és után is. Lehetséges, hogy  csak az én példányom csúszott át így a minőség-ellenőrzésen. Nekem így nem jött be, de aki erre igénytelen, annak nem lesz vele problémája.
A klikkekért kék pöckös Omron D2FC-F-K(50M) mikrokapcsolók felelnek.

A görgetés határozott, a fokozatok jól elkülönülnek, de Alps encoder-hez képest kicsit nehézkesnek mondható. Nekem mindenesetre így is tetszik.
A középső gombot is muszáj minősítenem, pedig nem szeretném. Én személy szerint nem láttam még ennyire nehezen lenyomható görgőgombot, pedig néhány egér volt már a kezemben. Mérlegen, fapados módszerrel mérve 300 g környékén kezd el kapcsolni. Durván hatszor akkora erő kell az aktiválásához, mint a főgombokéhoz. Nem értem, hogy mi volt a koncepció. De legalább a véletlen megnyomásokkal nem lesz gondunk.

Az oldalgombok sem sikerültek túl jóra, nálam az elülsőnek masszív holtjátéka van kapcsolás előtt. A klikk-feel sem az igazi, kásás érzetük van.

A DPI-váltó használata egész kellemes, és a szoftverben átprogramozható, így akinek túl kemény a görgőklikk, az erre be tudja állítani.

Készítettem egy videót a gombokról is, amit ezen a linken lehet megtekinteni.

Talpak, kábel

A gyári talpaknál láttam már sokkalta jobbakat is, ráadásul az enyémet nem sikerült tökéletesen felhelyezni, így az egyik része kicsit jobban kiáll, és enyhén karcolja az egérpadot. Tömör teflonra ajánlott lecserélni.

A kábel egész jó, bár a hajlékonysága nincs Zowie-szinten. Viszonylag egyedi a kialakítása, ugyanis az egér elejének bal oldali részéből indul meg kifele, és mellesleg egy nagyon masszív törésgátlót is kapott a bemenetnél. A csatlakozó természetesen aranyozott, mert marketing.

Szenzor

Csakúgy mint az előd, a Revenger S is megkapta az etalonnak nevezhető PixArt PMW3360-at. Sokmindent nem szeretnék ragozni, kiakaszthatatlan, reszponzív, ennél jobbra nincs szüksége az egymillió zöldhasúért lövöldöző CS:GO profinak sem.

A LOD három érték közül választható ki, de érdemes a gyári alacsony beállítást használni. A felbontását 100 és 12 000 DPI között állíthatjuk, a polling rate-t pedig 125 és 2000 között. Igen, jól látjátok, 2000 a tető a megszokott 1000 helyett. Ez amúgy több szaki szerint sem valós 2000 Hz, csupán valami marketingtrükk, azaz interpolált érték. Szerintem sem érdemes ezen használni, a teszteknél majd látszani is fog, hogy elég érdekes grafikont ad.

Gyárilag, driver nélkül 1000 Hz-en indul, 400, 800, 1600 és 3200-as DPI lépcsőkkel.

Amúgy a firmware-rel biztosan akadnak gondok, egykét poll ugyanis elég szépen elrepült, illetve az xVelocity-s grafikonokon jól látszik, hogy magasabb DPI értékeknél csúnya torzulás van.
2000 DPI fölé én semmiképp nem mennék ezzel az egérrel (meg úgy alapból egyikkel sem).

Tesztek

A teszteket egy KODIAK XXL egérpadon végeztem.

SRAV teszt (videó, YouTube)

Paint-teszt:
AS nincs (illetve a szoftverben kapcsolható), számottevő jitter csak 3200 DPI-től felfele figyelhető meg.

Input lag mérés:
2000 DPI-ig 0 ms, utána konstans 2 ms. A tesztalany egy fekete Ninox Venator volt 800 DPI-n.

PCS mérés:
Kiakasztani nem tudtam a szenzort, de egykét poll-t érdekes módon elküldött melegebb éghajlatra. Meg alapból sem olyan szépek a grafikonok magasabb DPI értékeknél.

Polling rate mérés:
A 2000 Hz látszik, hogy nem túl valódi, ellenben a többi értéket betonstabilan tartja.

Szoftver

Cougar UIX™ System felel a szoftveres beállításokért. Elég sok mindennel tudunk variálni, beszéljenek a képek. 512 kB beépített memória áll a rendelkezésünkre, így ha végeztünk a buherálásokkal, akkor akár le is törölhetjük a programot.

Cougar Revenger S teszt – Ráncfelvarrást kapott a korábbi csúcsmodell Reviewed by on .
4.4

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 91%
Szenzor 95%
Gombok 80%
Ár/érték 85%
88% Tetszett
Mindent figyelembe véve én egy tetszett értékelést adnék neki, az ajánlotthoz ez nálam kevés. Mindenesetre megfontolandó választás lehet palm grip-re, akár kisebb kezű játékosoknak is. Jobban csúszó, illetve pontosabban felhelyezett talpak, könnyebben lenyomható középső gomb, és a holtjátékok megszüntetése után viszont abszolút jó lenne. Az enyém egy első szériás alany, remélhetőleg a következő batch már jobbra fog sikeredni. A 2000 Hz-et pedig ne használjátok, mert nincs értelme.  Látszik, hogy a Cougar-t valóban érdeklik a felhasználói visszajelzések, rengeteget fejlődtek az elmúlt pár évben, de még van mit csiszolni. Én kíváncsian várom a jövőbeni újításaikat.

Specifikációk

Szenzor PMW3360
Méret 130 x 65 x 43 mm
Méret típusa közepes / nagy
Súly 94 g
Választható DPI felbontás 100 – 12 000
Polling rate 125 – 2000 Hz
Kialakítás Ergonomikus
Világítás RGB

A szerzőről

Related posts