Cougar Minos széria – három olcsó grácia

Cougar Minos széria – három olcsó grácia

Leteszteltük a Cougar alacsonyabb árszegmensben elhelyezkedő Minos szériájának tagjait.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó: X1 | X2 | X3

Bevezető

A Cougar gyakori vendégünk perifériatesztekre, és eljött az idő, hogy a Minos vonalat is megvizsgáljuk. Ez most egy kicsit rendhagyó cikk lesz, miután nem egy, hanem három egeret vetünk alá a tesztelésnek. Néhány dologban (pl. külső, formavilág, súly) teljesen megegyeznek, így ezeket nem fogom szétbontani.

Ahogy egy korábbi cikkemben írtam, a Cougar még az idén ki fog adni néhány újdonságot, köztük a Minos X5-t, ami az X3 közvetlen frissítése lesz.

Csomagolás

Viszonylag kicsi, ablak nélküli kartondobozban érkeznek az egerek. Mindhárom csomagolás megegyező méretű és kialakítású, csak a képek és a feliratok térnek el némileg. A kábel sajnos picire össze van hajtogatva – fekete pont. Az összes dobozban találunk még egy pici használati útmutatót is, de ennyivel be kell érnünk. Plusz talp, matrica, egyéb dolgok nem járnak.

Külső

A forma egészen egyedi, talán a Ninox Venator-t tudnám a leginkább hozzá hasonlítani, de annál szélesebb. Szimmetrikus kialakításúak, de oldalgombok csak a bal oldalon vannak, így a jobbkezes réteget célozták meg velük. A középső rész homorú, elöl és hátul kiszélesedik. Felfelé nézve szintén szélesedik az oldaluk, ezzel könnyítve a felemelést. Az egyenes, vagy domború oldalú egereket lényegesen kényelmetlenebb ide-oda pakolgatni, mert könnyen kicsúszkálnak az ember kezéből.

Közepes és nagyobb kezű embereknek inkább ujjbegyes vagy karmos fogásra lesz megfelelő a használatuk, kisebb mancsúaknak viszont kiváló lehet tenyeresre is.

A kényelem természetesen nagyon szubjektív, embere válogatja. Nekem 18 centis tenyérrel, ujjbegyes fogással egészen bejött, de a kisujjam nem igazán találta a helyét, egy kicsit túl szélesnek hat az egerek eleje.

Anyaghasználat, összeszerelés

A burkolat felső része nem rendelkezik semmi csúszásgátló réteggel, sima, festett ABS műanyag. Az X3 kicsit világosabb szürke, a többi valamivel sötétebb. Az oldala méhsejtszerűen textúrázott, más felületkezelésű, némileg selymesebb tapintású. Ez nyilván valami csúszásgátló réteg akar lenni, de szerintem nem túl jó megoldás, ugyanis inkább jobban csúszik tőle az egér. Valami enyhén érdesített, gumírozott felület sokkal tapadósabb lenne véleményem szerint. Mindenesetre nekem nem volt problémám vele, játék során egyszer sem veszítettem fogást, nem csúszkált ki a tenyeremből.

A gyártó 94 grammot írt súlyra, ez az adat valóban kb. ennyi, bár a kábel első pár centijét hozzávéve néhány grammal többet kapunk. Méretüket tekintve az egerek enyhe túlsúlyban szenvednek, egy tíz grammot ha leadnának, akkor sokkal kényelmesebb lenne a használatuk, különösen alacsony egérérzékenységű FPS-re.

Az összeszerelési minőséget tekintve lehetne mit csiszolni, ugyanakkor láttam már ennél jóval rosszabbat is. Az egeret megrázva hallatszik némi zörgés, ami sajnos a szenzorlencse irányából jön. Ennek lényegében semmi gyakorlati hátrányát nem tudtam kimutatni, nem mászik el a kurzor erős rázás esetén sem. A gombok nem lötyögnek, bár egy enyhe kotyogásuk van, ha óvatosan megtapicskolja őket az ember.

Íme néhány további összehasonlító kép más egerekkel, a méreteket szemléltetve.

Világítás

A világításban nagyobb különbségek vannak a három patkánynál.
Az X3 háromzónás RGB megvilágítást kapott: egy alsó díszcsík, a hátulsó Cougar logó és a görgő is fényárban úszik. 8 statikus, egy színciklus, egy pulzáló színváltogatás, és kikapcsolt állapotok között tudunk variálni a görgő mögötti gombbal. Az effektekről készítettem egy videót is, ami itt elérhető: [link].

Az X2-nél le kell mondanunk az RGB-ről, itt sima statikus narancssárga világítás van 1000 Hz-es polling, és lélegző effektus 125 Hz esetén.

Az X1 még jobban le van butítva ezen a téren is, az alsó díszcsík ezen a modellen nem világít, csak a logó és a görgő, szintén statikus, narancssárga fényben.

Gombok: X3

A két főgomb rendelkezik némi holtjátékkal, ez valakinek idegesítő lehet, clickspam játékokra nem biztos, hogy ez lesz a legjobb választás. A klikkekért 20 millió kattintásra tervezett kínai Omron kapcsolók felelnek, pontos típusuk: D2FC-F-7N(20M). Ennél persze általában hamarabb bedöglenek, de ha ez garanciaidőn belül történik, akkor nincs vész, ha azon kívül, akkor meg némi barkáccsal meg lehet oldani a kapcsolóhibát. A click latency valahol 13 ms körül lehet mindhárom egér esetében. Ez kb. 5 milliszekundummal több egy újabb Zowie-nál, és kb. 9 milliszekundummal több egy G szériás Logitech-nél.

A nyomáspontjuk puha, a kattintás taktilis, nincs kásás érzet.

A görgetésért TTC encoder felel, a fokozatok közepesen jól különülnek el egymástól, azaz böngészésre és játékra is kényelmes. A középső gomb lenyomásához hangyányival több erő kell, mint a többihez, így legalább görgetés közben biztosan nem fogjuk véletlenül megnyomni.

Az oldalgombok (különösen a hátsó) holtjátéka nagy, kialakításuk és elhelyezkedésük azonban szerintem erősen el lett találva. Kényelmes a használatuk és a nyomáspontjuk is megfelel a célnak.


Gombok: X2

Nálam a három példány közül ez a leghangosabb. A technikai adatai amúgy teljesen megegyeznek az X3-mal, így ezekbe most nem mennék bele. Az oldalgombok holtjátéka jóval kisebb, mint az X3-nál, kényelmesebb a használatuk.


Gombok: X1

Van némi technikai különbség a legolcsóbb Minos, és a társai között. A főgombok alatt olcsóbb, kicsit alacsonyabb kategóriájú, 5 millió kattintásra tervezett kínai Omron D2FC-F-7N kapcsolók vannak. Hangját tekintve a kettő között van, az X3-nál hangosabb, de az X2-nél valamivel halkabb, vagy inkább tompább a klikkhang. Az oldalgombok holtjátéka azonban kicsit kisebb. Az encoder, és a középső kapcsoló is valószínűleg megegyezik a másik két variánséval.

Talpak, kábel

A talpak a szokásos, nem túl jó minőségű teflonbevonatú random műanyagok. Egynek elmegy, de aki finnyás rá, annak érdemes lehet beszerezni tömör PTFE papucsokat. A kialakításuk nem rossz amúgy, így a csere egyszerű művelet.

A kábel sajnos egy masszív gyenge pontja az összképnek, ugyanis nagyon merev.

Remélhetőleg a későbbi modellekben erre jobban odafigyel majd a vállalat. Kábelt cserélni amúgy nem egy nagy was ist das, de garanciavesztéssel jár, így sokak ódzkodnak tőle.  Mellesleg a vezeték 1.8 méter hosszú mindhárom modell esetében. Az X2 vezetéke narancssárga, a többié fekete.

Szenzor: X3

A lekövetést a már jól ismert PixArt PMW3310 optikai szenzor végzi, méghozzá igencsak jól. A tesztekből is jól látható majd, hogy lényegében kiakaszthatatlan, bár a tilt slam teszten megbukott – azaz a hirtelen, döntött irányú lecsapásokat nem szereti.

4 DPI fokozat között választhatunk, melyek 800, 400, 1600 és 3200-as értékeket jelentenek, és ebben a sorrendben variálhatóak az egér alján lévő kapcsolóval.
A polling rate a szokásos 125 – 250 – 500 – 1000 Hz-es léptékek között variálható, egy másik kapcsolóval, ami szintén alul, a szenzor túloldalán helyezkedik el. Mind a négy beállított frekvenciaértéket stabilan tartja.

Van azonban egy nagyobb probléma is, ami nem más, mint 4 ms input lag az összes DPI értéken.

Ezt mindenki döntse el magának, hogy mennyire fogja zavarni. Nem mondom, hogy emiatt nem lesz meg az utolsó fejes annál a bizonyos 1v5 szituációnál, de közrejátszhat. Egy új firmware valószínűleg megoldaná a dolgot, de a gyártó honlapján elérhető legfrissebb verzióval is ugyanez a jelenség áll fenn.

Angle snapping nincs, számottevő jitter pedig csak 3200 DPI-n volt tapasztalható. SRAV teszt: [link] Paint-teszt: [link]

 

 


Szenzor: X2

Az X2 esetében nem egy, hanem jó három lépést teszünk hátra szenzor terén: ide sajnos csak egy Avago ADNS-A3050 jutott. Ez jóval gyengébb kategóriát jelent, alacsonyabb a PCS, valamint kicsit finnyásabb a felületekre is. Érdemes 500, vagy maximum 1000 DPI-n maradni, mert felette már erősen érzékelhető a jitter, valamint nő az input lag is, továbbá data path limit-be ütközünk.
500-on 2 ms, 1000-en 3 ms az input lag, a PCS pedig 2.5 m/s körül van mindkét értéknél. Érdekes tehát, hogy az X3 erősebb szenzorral bír, de mégis nagyobb a késleltetése, mint a gyengébb variánsnál, noha nem sokkal.

125 és 1000 Hz között választhatunk polling rate-t. Gyárilag 1000-rel érkezik, érdemes ezen is hagyni. Miután itt nincs az alsó részen kapcsoló, így a görgő mögötti DPI-váltó gomb legalább 3 másodpercig történő lenyomásával variálhatjuk ezt a két értéket. SRAV teszt: [link] Paint-teszt: [link]


Szenzor: X1

Az X1-be értelemszerűen még eggyel gyengébb optika érkezett, mégpedig az Avago ADNS-A5050. Nem fogok kertelni, szörnyű, körülbelül irodai használatra volt eredetileg tervezve. 500 DPI a natív felbontása, ahonnan ötszázas lépcsőkkel menetelhetünk felfelé egészen 2000-ig.

Angle snapping valószínűleg van benne. A PCS rendkívül alacsony, mindössze 1 m/s után elvágódik a szenzor, utána erőteljes rondaságok történnek a grafikonokon. Először azt hittem, hogy a mintás Kodiak egérpadom a ludas, de sima fekete Glorious padon ugyanezt produkálja.

A polling rate fixen 125 Hz, amit szintén az 1 m/s-es rángatásokig tud tartani, aztán szépen elköszön. SRAV tesztet inkább nem is csináltam, mert nincs értelme, a Paint teszt itt érhető el: [link].

Összegzés

A három rágcsáló közül mindenképpen csak az X3-at mondanám valamilyen szinten ajánlottnak kompetitív játékra és precíziós munkára – noha ráférne némi módosítás, különösképp tekintettel a magas input lag-ra és click latency-re. Remélhetőleg a Minos X5 elhozza ezeket a módosításokat.

Ár-érték arányban azonban kiemelkedően jól teljesített, nem tudok másik egeret mondani 7800 Ft körüli áron (25,90 EUR a caseking-en), ami ezt a szintet megüti. Ha bejön a forma, kényelmes, és nem zavar a kis túlsúlya, akkor ennyiért kiváló választás lehet.


Az X2 a lebutított szenzor miatt szerintem már nem lesz ideális magasabb szintű FPS/MOBA/RTS játékokra, casual felhasználásra azonban kiváló. Az áráról hazánkban egyelőre semmi információ nincsen, annyira új. A caseking.de 19,90 EUR, azaz kb. 6000 Ft-os áron kínálja.


Ami az X1-et illeti: nem ajánlott. Ami egér szenzora a desktop-on anomáliákat produkál, azt én nem mondanám jónak. Hazánkban mellesleg kb. 6000 Ft-ért (a caseking-en 17,90 EUR) szerezhető be. Ennél alig kétezerrel drágábban tartósabb gombokat, végtelenszer jobb szenzort, és több zónás RGB fényeket is kapunk az X3 formájában, valamint az X2 is jóval többet kínál, és valószínűleg alig egy ezressel fog majd többe kerülni itthon.

Specifikációk: X3

Szenzor PMW3310
Méret 122 x 67 x 40 mm
Méret típusa Közepes
Súly 94 g
Választható DPI felbontás 400 – 3200
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Driver Nincs

Specifikációk: X2

Szenzor A3050
Méret 122 x 67 x 40 mm
Méret típusa Közepes
Súly 94 g
Választható DPI felbontás 500 – 3000
Polling rate 125, 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Driver Nincs

Specifikációk: X1

Szenzor A5050
Méret 122 x 67 x 40 mm
Méret típusa Közepes
Súly 94 g
Választható DPI felbontás 500 – 2000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Driver Nincs

Ezúton is köszönet jár a Cougar számára, hogy biztosították az egereket a teszthez, valamint dobragab-nak az input lag kiméréséért, és a segítségért!

A szerzőről

Related posts