Cougar 450M – szimmetrikus nagymacska

Cougar 450M – szimmetrikus nagymacska

Átlagnál nagyobb kézmérettel rendelkezel, és nem találsz megfelelő egeret? Talán itt a megoldás!

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Csomagolás

Viszonylag kicsi, egyszerű, elöl nyitható ablakos résszel rendelkező dobozban érkezik hozzánk az egér. A csomag tartalmaz továbbá egy használati útmutatót és néhány matricát.

Külső

Nem pici. Nagyon nem. Ha hasonlót kéne mondanom, akkor a Zowie FK1+ lenne az, de még annál is lényegesen nagyobb. Kisebb kezűeknek egyáltalán nem ajánlanám. Közepes kézmérettel talán a tenyeres fogás is játszhat, de laposságából adódóan inkább karmosra vagy ujjbegyesre van kitalálva. Ha nagy mancsod van, és az utóbbi két fogásmód valamelyikét alkalmazod, akkor tényleg ideális választás lehet.

 

Teljesen szimmetrikus a kialakítása, azaz mindkét oldalon található 2-2 oldalgomb, így balkezesek számára is ideális választás lehet.

A felületkezelés valahol félúton van a matt és a fényes között, a tapintása kellemes, de izzadós kezűeknek lehetséges, hogy erősen csúszkálni fog. Az oldalin van egy-egy gumírozott, méhsejt-szerűen textúrázott panel, amely segít a kényelmes megfogásban, de a takarítása nehézkes lehet. Nekem csúszós érzetet keltett, sima gumírozással szerintem nem lenne ilyen baj.

Súlyra rendben van, méretéhez képest nem túl nehéz, bár egy-két helyen lehetett volna pár grammot spórolni. A súlyeloszlás jó, nem orr – vagy farnehéz. Kicsit megnyomkodva a burkolatot szinte semmi recsegést nem hallhatunk, az összeszerelési minősége rendben van.

RGB világítás terén is el vagyunk látva, a hátulsó Cougar logó, valamint a DPI-váltó felirata alatt is bújik néhány LED, méghozzá két zónára szedve. Ez annyit takar, hogy különböző színeket tudunk ezen részeknek beállítani.

Íme még néhány kép, kicsit alacsonyabb szögből fotózva:

Gombok

A főgombok kemények (durvább, mint a Zowie ZA/FK széria). Van aki ezt szereti -én például nem, a puhább klikkek jobban vonzanak. Holtjáték szinte egyáltalán nincs A klikkekért kínai Omron D2FC-F-7N kapcsolók felelnek.

A görgőben nagyot csalódtam – pozitívan! A kialakításából és felfogatásából adódóan azt hittem, hogy lötyögős, gagyi érzete lesz, de ez egyáltalán nem így van.

Kényelmes, enyhén taktilis a görgetés, de a középső gomb lenyomása szintén a nehezebb kategóriába esik.

Az oldalgombok kialakítása nem mondható ideálisnak, kifejezetten kényelmetlen a használatuk. A holtjátékuk nagy, és gagyi a klikk-érzet. Az egér tetején elhelyezkedő DPI-váltó arra jó, amire kitalálták, de komolyabb feladatot nem bíznék rá.

A click latency, azaz a gombnyomások késleltetése viszonylag magas, 13 ms környékén van, ezzel majdnem a duplája a vetélytársak igencsak nagy többségének, de még mindig nem a vészes kategóriába sorolható.

Kábel

A kábel könnyű, némileg merev, és sajnos van egy hatalmas hibája. Túlságosan alacsonyan van, és lefelé is indul meg, ahogy kiér az egérből, ezzel elég csúnya súrlódást keltve az egérpadon. Sem bungee-val, sem pedig anélkül nem tudtam normálisan beállítani, pedig elég sokáig szenvedtem vele.
A hossza 1.8 méter, az USB csatlakozó aranyozott.

Talpak

A gyári talpak közepesen jól csúsznak, a tömör teflontól messze vannak, de láttam már sokkal rosszabbat is. Kettő kisebb a két felső sarokban, egy nagyobb pedig az alsó részen helyezkedik el.

Szoftver

A szoftver egyszerűen kezelhető, átlátható, és kevés erőforrásból falatozik. Variálható a DPI, polling rate, LOD, és még angle snapping-et is kapcsolhatunk, ha valakinek szüksége lenne rá. Az összes gombfunkció variálható, makrózható. Állítgatás közben nem vettem észre semmi bug-ot.

Szenzor

A szenzor nem más, mint a PixArt PMW3310 amire természetesen nem lehet panasz, hibátlanul követte le a mozgást minden esetben, illetve a színes és fehér részek sem okoztak neki gondot az egérpadon.

Reszponzív, és normális használat mellett kiakaszthatatlan.

50-től 5000-ig állíthatjuk ötvenes lépcsőkkel a DPI-t, a polling rate pedig 125, 250, 500 valamint 1000 Hz lehet. Ötféle LOD érték közül választhatunk (érdemes az egérpadunknak megfelelőt beállítani).

Sajnos miután viszonylag kisebb gyártóról beszélünk így zérus adatot találtam input lag és smoothing terén, de én egyiket sem tapasztaltam. ~2000 DPI felett ennél a szenzornál viszont nem ritka, hogy megjelennek ezek a dolgok, így érdemes annál alacsonyabbra venni, csak a biztonság kedvéért.

Paint-teszt, MouseTester grafikonok

A Paint-teszten jól látszik, hogy jitter csak a 3200 körüli értékeknél fog előjönni, addig semmi ilyesmi nincs. A polling rate stabil, nem esik le, valamint gyorsulást (SRAV) sem tapasztaltam.

Cougar 450M – szimmetrikus nagymacska Reviewed by on .
4.45

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 8.5
Szenzor 9.5
Gombok 8.5
Ár/érték 9
8.9 Tetszett
Elsősorban nagyobb kézmérettel rendelkező, karmos vagy ujjbegyes fogást alkalmazó egyéneknek ajánlanám, akiket nem zavarnak a kemény klikkek. A kábel tényleg hátráltató tényező, de nem lehetetlen a cseréje, ellenben garanciavesztéssel jár.   Az árát tekintve a közepes szegmensben helyezkedik el, 14-15 ezer Ft környékén szerezhető be. Ennyiért remek kihívója lehet a piacot "uraló" szimmetrikus Zowie egerenek, különösképp az FK1 és FK1+-nak.

Specifikációk

Szenzor PMW3310
Méret 135 x 67 x 40 mm
Méret típusa Nagy
Súly ~95g
Választható DPI felbontás 50 – 5000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Beépített memória 512 kB

 

Ezúton is köszönet jár a Cougar számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez!

A szerzőről

Related posts