Cooler Master Masterkeys L Pro RGB – A karácsonyfa ehhez képest semmi!

Cooler Master Masterkeys L Pro RGB – A karácsonyfa ehhez képest semmi!

Termékinfó

Bevezető

A Masterkeys Pro, a Cooler Master felső kategóriás mechanikus billentyűzete. A billentyűzetből létezik egy színű háttérvilágítással rendelkező változat, RGB, illetve L, M és S-es kialakítású. Ez bár az L-es kivitelű, de itt is rendkívül praktikusan lett megtervezve a kialakítás. Szinte semmi felesleges szegély nincs, minden felület ki van használva a billentyűzeten.

Külső

Első ránézésre semmi különös és épp ez ragad magával, ám ha jobban szemügyre vesszük a funkciókat, hamar rájövünk, hogy elég egyedi megoldásokat alkalmaztak a CM mérnökei, mármint ami a praktikusságot és a testreszabhatóságot illeti. A világítása pedig teljesen egyedivé varázsolható, alapból is tele van különféle programokkal, amik közül személyes kedvencem a Snake, de erről majd később. Az összeszerelése első osztályú, a tömege pedig kicsivel több, mint 1 kg, amint kézbe vesszük, egyből feltűnik, hogy masszív szerkezet, ami nagyon egyben van. Az egész felület matt műanyag, a tapintása rendkívül kellemes és ami a legjobb, hogy nem gyűjti az ujjlenyomatot.

A kábele harisnyázott, a hossza pedig 1,5 méter. A billentyűzet alján 3 kábelcsatorna található, a kábele pedig lecsatlakoztatható micro-usb, szóval a kábelmenedzsment szempontjából hibátlan a termék. Ha pedig megtörne a kábel, simán pótolhatjuk egy hosszabb micro-usb-vel, de akár androidos telefonunkat is feltölthetjük, ha nincs kéznél a töltőnk.

Világítás

A világításnak érdemes külön szekciót szentelni, ugyanis nem mindennapi, az biztos. Alapból 4 programot tud külön kezelni a billentyűzet, ezeken belül pedig szinte korlátlan mennyiségű világítási módokat különíthetünk el a szoftverben. A beállítások között ott találunk szinte minden elképzelhető módot, hullám, esőcsepp, égbolt és különféle fantázianevű effektek közül válogathatunk és össze is mixelhetjük őket, de van pár egyéni megoldás is, mint a Snake, ami tulajdonképp a klasszikus kígyójáték, mellesleg rendkívül jó unaloműző. Itt találjuk még az Equalizert, de akár a processzorunk kihasználtságát is kiírhatja a billentyűzet. Egyetlen probléma a világítással, az a fényerő, amit sajnos nem lehet állítani.

Kapcsolók

A Cherry MX Brown verziót teszteltük, ám elérhető kék illetve  piros kapcsolós változatban is.

A Cherry a piacon kapható egyik legmegbízhatóbb kapcsoló.

különféle színű verziók között mindenki megtalálhatja a neki tetsző variánst. Aki a csendesebb billentyűzeteket kedveli, az a barna illetve a piros kapcsolók egyikét válassza!

A barna és a vörös is úgynevezett “light switch”, azaz minimális erőt kell kifejteni a lenyomásukhoz. Hivatalosan 45 gramm az aktivációs erő mindkettőnél, de a vörös egy leheletnyivel könnyebben lenyomható a barnánál, a felépítéséből akadóan. A kapcsolót nem kell teljesen lenyomni, mivel az aktivációs pontja valahol középen helyezkedik el, amikor pedig elérjük ezt a pontot, az jól érezhető. Gépelésre nagyon kényelmes, jól érezhető hogy mikor nyomtuk le a billentyűket. Tetszőlegesen bármennyi gombot lenyomhatunk egyszerre, érzékelni fogja, semmi ghostingot nem tapasztaltam, játék közben mindig azonnal reagált a leütésekre, rendkívül reszponzív, ahogy azt a Cherry-től megszoktuk.

Billentyűk

A billentyűk teljes mértékben matt borításúak és fekete színt kaptak. A matt borítás a gépelést nagyban megkönnyíti, ezen felül pedig kellemes érzés használni az eszközt. Mindig stabilnak éreztem az ujjaimat a játék közben rajta, ezek után nehezen választanék egy fényes verziót. A billentyűzetkupak közepes vastagságúak, ez a mechanikus billentyűzetek piacán teljesen átlagos.

Funkciók

Billentyűzeten nem találhatóak meg a hagyományos LED lámpák, helyette a gombokba iktatták ezt a funkciót. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Capslock billentyű világításából tudjuk, hogy megnyomtuk-e korábban. Elsőre kicsit furcsa, de ezzel nagyszerűen lehet helyet spórolni. Ami pedig a makrózhatóságot illeti, az eléggé rosszul lett megoldva. A billentyűzet gombjai segítségével tudunk különböző makrókat beállítani, de ez elég bonyolultra sikerült, így olyan precízen nehéz belőni, mintha szoftver lenne hozzá. Sajnos a szoftvere csak a világításába képes belenyúlni, pedig a makrók is bőven elférnének benne, szerintem ez nagyon hiányzik.

Csuklótámasz

A billentyűzethez külön megvásárolható a csuklótámasz, egy nem olyan őrült, 5 000 Ft körüli árért cserébe, amit ha egyszer kipróbálunk, soha többet nem akarunk csuklótámasz nélküli billentyűzettel gépelni. Nagyszerűen kipárnázza az alkart, aki sokat gépel, annak elengedhetetlen kellék. Játékra is érdemes lehet megfontolni, ugyanis a huzamosabb játék után, hajlamos elfáradni a csuklónk is, ezzel pedig megelőzhetjük ezt is.

A felső anyaga egy rendkívül puha szövet, ami egyáltalán nem irritálja a csuklót. Maga a csuklótámasz pedig egy picit keményebb memóriahabra emlékeztet, amit bár könnyedén össze tudunk nyomni, ám használat közben kemény marad és csak minimálisan veszi át a csuklónk formáját. Az alja pedig csúszásgátlós, matt bevonatú.

Cooler Master Masterkeys L Pro RGB – A karácsonyfa ehhez képest semmi! Reviewed by on .
4.65

Összegzés

Anyaghasználat 9.5
Teljesítmény 10
Kapcsolók 10
Ár/érték 7.5
9.3 Ajánlott
A Masterkeys billentyűzettel a Cooler Master nagyon betalált. Egyrészt rendkívül praktikus, ami játékosoknál nagyon jól jön, ha a lehető legkevesebb helyet foglalja el az asztalon a billentyűzet, e mellé pedig az anyaghasználatra is kellőképp odafigyeltek. A világítással pedig mindenkit levesz a lábáról, bár elkérik érte a felárat.  A szoftverből hiányzik a makrózhatóság, ami elég megnehezíti a makrók bevitelét. Az árral pedig kicsit elszálltak az RGB-s változat esetében, ugyanis 47 000 Ft-ot kérnek érte, ellenben a sima fehér verzió csupán 30 000 Ft környékén mozog. Ettől eltekintve a piacon kapható legjobb kapcsolókat kapjuk, lecsatlakoztatható kábellel karöltve. Egy ilyen billentyűzetet az ember egy életre vesz, aki pedig a Cooler Master Masterkeys Pro családnál marad, egész biztosan nem fog csalódni.

A szerzőről

Related posts