BenQ Zowie ZA13 – profiknak fejlesztve

BenQ Zowie ZA13 – profiknak fejlesztve

A Zowie ZA szériáját nehéz más egerekhez hasonlítani, valami teljesen egyedit sikerült alkotni a Zowie műhelyében – jó értelemben.

Termékinfó
Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.

Ismét mindenféle gamer hype-tól mentes plug & play, azaz szoftver nélküli egér a Zowie-tól, amit elsődlegesen a pro gamereknek fejlesztettek ki. Ezekkel vagy megbarátkozunk, vagy nem.

Csomagolás

A dobozában a Zowie jó szokása szerint a szokásos használati útmutatók mellett helyt kapott egy extra talp is. A doboz dizájn ezúttal is minimalista.

 

Forma, anyaghasználat

A külső burkolat csúszásgátló, matt bevonatot kapott, azonban a csúszásgátló bevonat ellenére sem a legjobb választás az izzadós kezűeknek. Szerencsére én nem tartozom ezek közé, nekem tökéletes volt, egyáltalán nem vált kellemetlenné a felülete, még több óra játék után sem.  A kialakítása szimmetrikus, karmos és ujjbegyes fogásra egyaránt használható, illetve kis/közepes kézmérettel rendelkezőek tenyeres fogással is simán használhatják. Sehol egy látható RGB led a felületen, egy teljesen egyszerű egér kinézetét kelti első ránézésre.

Mint korábban említettem, teljesen egyedi, de legközelebb talán a Steelseries Rival 100-hoz áll, ám ez picit palmosabb. Nekem nagyon bejött a formája, az egyik legkényelmesebb kisméretű egér. Amivel megvett, hogy mérete ellenére is lehet tenyeres fogással használni, emellé még könnyű is, így szinte álom pakolgatni a maga 80 grammjával.

Annak ellenére, hogy csupán 80 gramm, nem spóroltak az anyagminőségen, nem recseg-ropog és láthatóan nem vékony anyagból készült.

 

A ZA széria számozása elég furcsán alakul, ugyanis a ZA13 a legkisebb méretű, a ZA12 a közepes és a ZA11 pedig a legnagyobb.

 

A méretei a következő képen láthatóak:

Kábel, talpak

A Zowie a szokásához híven nem változtatott semmit. A kábel rendkívül hajlékony, kellően hosszú 2 méteres. Mouse Bungee mellett nagyon jó használni, viszont ha nem használunk ilyet, akkor kellemetlenül sokat ugrál a hajlékony anyag miatt. Teljesen egyéni preferencia, hogy ki mit szeret, számomra kicsit túl könnyen mozog az anyaga, ami nem szövet. Nem is kell hogy az legyen, ezzel sem lesz semmi probléma, a hajlékonysága miatt nem fog egykönnyen megtörni.
A kábel végén egy zajszűrő is helyt kapott, illetve az USB csatlakozó aranyozott, amit nem értek miért van, ugyanis a gyártó sem a DPI, sem pedig az RGB háborúba nem szállt be.

A talpai pedig a gyáriak közül a legjobbak között vannak, kellően gyorsak, jól csúsznak a padon.

Persze egy tömör teflonnal (pl. Hyperglide) sokat lehet javítani a gyorsaságán, ez leginkább a control padokon szükséges. Én QcK+ Hyper Beast-en teszteltem és itt a gyáriak is bőven gyorsak voltak, nagyszerű párost alkottak. Ellenben egy Razer Goliathus Control mellett már azért a sebessége visszaesett a középmezőnybe, oda egy teflon  talp jól jön, ha valaki ilyen felületen használná.

Belső

Gombok

A főgombok alatt Huano kapcsolók kaptak helyet, szinte egyedül a Zowie használja ezt a márkát. Az Omrontól keményebb, erre pedig a burkolat kialakítása is rátesz egy lapáttal, az EC szériával szemben jóval nehezebb lenyomni a főgombokat. Persze ez sem vészes, csak ne várjunk puha klikkeket, ha ezt az egeret választjuk.

Oldalsó gombok mindkét oldalra kerültek, viszont csak az egyik oldaliak működnek, ezzel is meggátolva, hogy véletlenül megnyomjuk a kisujjunkkal a túloldalt lévőket. A clickfeel nagyon jól sikerült oldalt, ahogyan a gombok is, és bár viszonylag kis méretűek, ennek ellenére pont úgy vannak pozicionálva, hogy kényelmesen megnyomhatóak legyenek, ám az egér fogása közben se nyomjuk le véletlenül.

Görgő

Optikai görgővel szerelt ez a verzió is, ez játék közben jól jön, mivel véletlenül egész biztosan nem fogunk görgetni vele. Ellenben böngészés közben számomra kínszenvedés a Zowie görgővel internetezni, egyszerűen túl kemény, a Logitech görgői szerintem mérföldekkel a Zowie előtt járnak.

A görgő lenyomása is viszonylag nehézkesebb, no azért korántsem a Logitech G Pro féle nehézségű.

 

Szenzor

Az egérben a jól megszokott PMW3310 kapott helyett, ami korántsem egy új fejlesztés, ám megbízható és a felső kategóriát képviseli a mai napig.  A Zowie ezt kitűnően tudja implementálni minden egyes egerébe, a LOD tökéletes, rendkívül alacsony.

A DPI 4 fokozatban állítható: 400-800-1600-3200

Egyik esetben sem tapasztaltam teljesítménycsökkenést, nem jitterelt a kurzor még 3200 DPI-n sem. Az általam mért maximális PCS valahol 5 m/s körül van, ennyit bírt a a Qck+, azonban ez játék közben aligha érhető el.  A polling rate is stabil 1000 Hz-en is.

 

Kik használják a Zowie ZA szériáját?

Összegzés

+ szenzor
+ kábel
+ oldalgombok
+ tömeg

– nincs szoftver
– kemény kapcsolók
– görgő

 

BenQ Zowie ZA13 – profiknak fejlesztve Reviewed by on .
4.55

Összegzés

Anyaghasználat 9.5
Szenzor 9.5
Gombok 8.7
Ár/érték 8.5
9.1 Különösen ajánlott
Ha egy letisztult, könnyű, egyszerű, ám jó szenzorral felvértezett egeret szeretnél , akkor a Zowie ZA szériában megtalálhatod mindazt, amiért a pro-k szeretik ezt a terméket. A Plug & Play jó dolog, ám vannak limitációi annak, hogy kihagyták a szoftvert. A görgőt mindenképp érdemes kipróbálni előtte, mert vagy imádni, vagy utálni fogod.  A kábel miatt érdemes egy Mouse Bungee-t beszerezni. Az árát rendesen elkéri a BenQ, konkrétan 21 990 Ft, ám ezért cserébe valóban minőséget kapunk, különösen ajánlott vétel.

 

A BenQ Zowie ZA13 egerét köszönjük a hivatalos hazai forgalmazójának, a Pixelnek!

A szerzőről

Related posts