ASUS ROG Strix Impact – két lépést hátra

ASUS ROG Strix Impact – két lépést hátra

Megérkezett az ASUS ROG Sica utódja, a Strix Impact, melyet alá is vetettünk a górcsőnek.

Az alapfogalmak, rövidítések magyarázatai itt megtalálhatóak.
Termékinfó

Bevezető

2015 első felében jelent meg az ASUS ROG Sica, egy egyszerű, letisztult, három gombbal ellátott egérke, amit kifejezetten MOBA-játékosok számára ajánlanak a hivatalos oldalon. Ennek az utódjaként debütált néhány hónapja az Impact. Én nem igazán mondanám továbbfejlesztésnek. A cikk további részeiben kiderül, hogy miért.

Csomagolás

Nyitható elejű, ablakos dobozban érkezik hozzánk a rágcsáló. A csomagolást kibontva az egéren felül találhatunk még egy használati útmutatót, illetve két matricát is. A kábel sajnos össze van hurkolva gyárilag (szerencsére már egyre több gyártó körbetekeri a dobozban, mintsem felcsévélje apró hurkokra a kábelt, ezáltal annak kisimulását elősegítve – itt ez elmaradt).

Külső

Egyedi, enyhén szögletes formavilága van. A Sica-t leszámítva nem nagyon láttam még olyat, amire rá lehetne aggatni a majdnem ugyanilyen jelzőt. Az említett elődmodell is különbözik, noha nem sokban. Az Impact kapott egy dedikált DPI-váltó gombot a görgő mögé, míg a Sica-nál ez nincs meg, illetve a görgő mintázata is más – ezeken felül külsőre szinte tökéletesen megegyeznek.

Méretét tekintve a kisebb egerek családjába tartozik, de az átlagnál kicsit hosszúkásabb. Karmos vagy ujjbegyes fogásra van kitalálva, tenyeresre szerintem szinte egyáltalán nem alkalmas. A súlya kb. 92 gramm, ezzel durván 5 grammal nehezebb az elődmodellnél, részemről még a határeset a mérethez képest.

Az egér két oldalán, a hátsó részeken törzsi mintázat fut végig. A borítás egyébiránt kellemes, sima tapintású. Erősen izzadós kezű kollégáknak nem biztos, hogy ideális választás lesz, bár nálam nem csúszkált.

RGB világítás terén nincs hiány, az egér hátulján lévő ROG logót mindenféle effektusra tudjuk bírni, van lélegző hatás és színátmenet is. Utóbbiról csináltam egy videót is. Persze ki is tudjuk kapcsolni, ha nincs rá szükségünk. A DPI-váltó gomb két érték között tud váltogatni, az egyiknél világít egy fehér LED, a másiknál nem.

Gombok

A főgombok alatt 50 millió kattintásra tervezett, kék pöckös Omron D2FC-F-K kapcsolók vannak (persze azt az ötvenmilliót nem szokták ezek túlélni, általában hamarabb bedöglenek). A klikk-feel egész kellemes (a főgombok szerencsére itt is, csakúgy mint az elődnél, el vannak szeparálva a burkolat többi részéről, ezáltal mérföldekkel javul a kapcsolási-érzet), a nyomáspont jó, a holtjáték pedig minimális. Van azonban valami, amit nagyon nem szeretek: kotyogás. A gombokat óvatosan tapicskolva hangos kopogó, csattogó hangot hallat magából a patkány.

A Sica egyik legjobb tulajdonsága a forrasztás nélkül cserélhető mikrokapcsolók megoldása volt. Ettől valami érthetetlen okból megszabadultak, pedig nagyon király újításnak számított.

A középső gomb lenyomása nem rossz (bár a kapcsoló alatta valószínűleg valami gagyibb, kocka alakú Panasonic), a görgetés taktilis, a fokozatok viszonylag jól elkülönülnek, de nem nehéz tekerni a görgőt.

A DPI-váltóval sincs baj, hibátlanul teszi a dolgát (valószínűleg valami olcsóbb tactile switch operálhat alatta).

Kábel

A kábel viszonylag vastag és merev is, noha nincs szövetborítás rajta. Az egérpadon nem kelt különösebb súrlódást, vagy csak nem vettem észre a talpak miatt, amikre rögtön rá is térek. A csatlakozó aranyozott, és valami érdekes szögletes formája van a burkolatának.

Talpak

El is érkeztünk a feketeleveshez. Járt már néhány egér nálam, de ilyen talpakat még nem láttam. Valószínűleg ugyanabból a műanyagból van, mint az egér külső borítása. Nevetségesen rosszul csúszik, és fájdalmasan hangosan súrlódik az egérpadon. Noha nem egy nehéz művelet a talpcsere, de azért ez kritikán aluli, hogy így kikerülhet a gyárból.

Szoftver

A ROG Armoury felel az egér driver-es beállításaiért. Átlátható, egyszerűen kezelhető, azonban nálam elég erős FPS csökkenést idézett elő játékokban, ha meg volt nyitva. Nem biztos, hogy ez másnál is így van. Beállíthatjuk az érzékenységet, polling rate-t, meg egy csomó egyebet, beszéljenek a képek. Természetesen makrózhatóságra és a világítás buherálására is lehetőségünk van. Az egérben nincs beépített memória. Ez újfent visszalépés a Sica-val szemben, ott ugyanis volt, így az egérben tudtuk eltárolni a beállításokat, nem kellett hozzá külön a program is.

Szenzor

PixArt PMW3310 optikai szenzor felel a kurzormozgatásért. Jól ismert, ajánlott szenzor, mely problémamentesen végzi a feladatát. Noha a Sica-nak volt egykét érdekes jelensége (pl. ugráló kurzor a LOD-határon), itt ilyesmit nem tapasztaltam. A PCS normális használat mellett kiakaszthatatlan, valahol bőven 5 m/s felett van.

50 és 5000 között tudunk ötvenes lépcsőkkel DPI-t állítani, polling rate-ből pedig a már megszokott 125 – 250 – 500 – 1000 az elérhető négy fokozat. A LOD változtatására nincs lehetőségünk, ellenben az egér gombjainak érzékelési sebességét tudjuk machinálni – természetesen érdemes a legkisebb értéket választani.

Anomáliákat nem vettem észre, a kurzor nem vágódott el az egérpadom fehér részein sem.

Paint-teszt, MouseTester grafikonok

Őszintén szólva nem volt egyszerű megcsinálni ezeket a teszteket a borzasztó talpak miatt, mert olyan szinten súrlódnak a padon, hogy elég sok mérési hiba csúszott be.
A Paint-teszt ezen a linken elérhető. Látható, hogy számottevő jitter igazából csak 3000+ DPI környékén lép be, smoothing-ot, gyorsulást nem tapasztaltam. A PCS-t nem tudtam elérni (bár szerintem ezekkel a talpakkal nem is lehet). A polling rate stabil, nincsenek durva kiugrások.

ASUS ROG Strix Impact – két lépést hátra Reviewed by on .
4.05

Összegzés

Anyaghasználat, összeszerelés 80%
Szenzor 95%
Gombok 90%
Ár/érték 60%
81%
Ha a talpaktól eltekintünk (miután ezek cseréje nem épp egy nehéz feladat), akkor akár ajánlott minősítést is kaphatna az Impact, azonban körülbeül 17 000 Forintot kóstál. Ezért az árért ez sajnos kevés. A Sica lényegében többet tud, de körülbelül feleennyibe kerül, így azt sokkal jobb szívvel ajánlanám, mint ezt.

Specifikációk

Szenzor PMW3310
Méret 115 x 62 x 39 mm
Méret típusa Közepes / kicsi
Súly ~92 g kábel nélkül
Választható DPI felbontás 50 – 5000
Polling rate 125 – 1000 Hz
Kialakítás Szimmetrikus
Világítás RGB

 

 

Ezúttal is köszönet jár a Pixel számára, hogy biztosítottak egy példányt a teszthez!

A szerzőről

Related posts