AMD FX Processzor teszt CSGO alatt

AMD FX Processzor teszt CSGO alatt

Utánajártunk, hogy milyen teljesítményre számíthatunk ha AMD processzorunk van, nem pedig Intel.

Napi szinten előjön a téma, hogy milyen gépet érdemes venni, ha a a CS:GO a fő szempont.
Köztudott, hogy a CS:GO alatt egy régebbi grafikus motor van, ami nem skálázódik megfelelően, így a sok mag helyett inkább a magasabb órajelet és az erősebb egyszálas teljesítményt preferálja.
Ennek fényében nem meglepő, ha többnyire Intel processzorok szerepelnek az ajánlott listában. Viszont, megvizsgáltuk, mire képes az AMD régebbi, alsó-közép kategóriás terméke, név szerint az AMD FX-6300.

Konfiguráció:

CPU: AMD FX-6300 3.5 GHz
Hűtő: True Spirit 140
Alaplap: Asus M5A99FX PRO R2.0
VGA: Sapphire 7790 1 GB ( 1000 / 1500 )
Ram: Kingston Predator 2*4 GB 1866 MHz
Táp: Seasonic G 550
Operációs rendszer: Windows 10 Enterprise

A tesztben a processzor végig 4,5 GHz-en futott, mivel ez a széria jól bírja a tuningot, ha megfelelő alaplapot és hűtőt társítunk mellé. A memória fixen 1866 MHz-re volt beállítva. Minden mérés háromszor futott le és azt átlagoltuk a pontosabb eredmény érdekében.

Több változót vizsgáltunk meg a tesztek alatt:

  • Felbontások közti különbség, ami azért fontos, hogy minél inkább tehermentesítsük a processzort magasabb felbontáson ( 1280×960 | 1920×1080 )
  • Tickrate-ek közötti különbséget is meg vizsgáltuk   MM: 64 | FACEIT / ESEA: 128
  • Kicsit lassabb CPU sebesség ( 4.4 GHz ) , lassabb RAM beállítások ( 1600 MHz ) , egy erősebb ( ~ 40% ) VGA társaságban
  • Low Budget új szériás Intel vonal, a jobb összehasonlítás végett, a tesztben szereplő legerősebb VGA-val társítva ( 1050Ti 4 GB )

Először vizsgáljuk meg a 128 tickrate-n kapott eredményeket:

 

Az első táblázat jól mutatja mennyire CPU orientált a játék, hiába volt egy jó  ~40%-al erősebb videokártya a második AMD-s gépben a gyorsabb RAM és a plusz +100 MHz kompenzálni tudta a különbséget, sőt alacsony grafikai beállítások mellett +10 FPS-re volt képes.

 

 

A második diagramból leszűrhető, hogy a legújabb Intel széria toronymagasan veri mindkét AMD-s konfigurációt ami nem csak jóval erősebb VGA-nak tudható be, hanem a jóval erősebb egyszálas teljesítmények.

Most pedig következzen a 64 tickrate-s eredmények:

64 tickrate alatt az AMD felzárkózik az Intel-hez, illetve FHD felbontáson sokkal jobban kijön az erősebb videokártya előnye. A tesztben szereplő 7790 ami a leggyengébb 45 FPS-el marad el az erősebb nVidia kártyáktól ami már érezhető különbség.

Ha csak az AMD-s eredményeket vizsgáljuk látható, hogy csak FHD felbontáson tapasztalható minimális eltérés ( 17 FPS ) alacsonyabb felbontáson megint a CPU és a RAM sebessége volt a döntő.

Összegezve kijelenthető, hogy ha a CS:GO a fő szempont mindenképp a “kék” vonal ajánlott felbontástól és tickrate-töl függetlenül, főleg ha figyelembe vesszük G4560-as árát  ( 17.000 Ft ), sajnos az összképbe beleront a drága DDR4-es RAM.

Alacsony felbontáson nem meglepő módon a videokártya annyira nem fontos bármelyik újonnan 40-50.000 Ft-os áron kapható tökéletesen ellátja a feladatát sőt ha körülnézünk a használt piacon még többet spórolhatunk így a megmaradt pénzt egy erősebb CPU-ba fektethetjük. ( A legújabb AMD processzorral még nincs sok tapasztalat, viszont az áruk ( ~60.000 Ft a legkisebb ) eléggé behatárolja a kérdést )

Általánosságban érdemes a 128-as eredményeket alapul venni mivel ott kapjuk a kevesebb FPS értékeket, így ha ott elfogadható amit a gép produkál megnyugodhatunk, hiszen 64 tickrate-n még több fps-t fogunk kapni.

A későbbiekben tervben van egy erősebb videokártya beszerzése( nVidia 1050 Ti 4 GB ). Amint ez a projekt megvalósult természetesen újramérjük, hogy lássuk, mennyit profitálhatunk egy erősebb videokártyától AMD vonalon jobb összehasonlítást kapva az Intel-es géphez.

 

Köszönöm a segítséget Refi-nek ( AMD ) és Dugó-nak ( Intel )

 

A szerzőről

Related posts