144 Hz-re váltásom története

144 Hz-re váltásom története

Megosztanám veletek a  tapasztalataim az LG 24GM77-ről, a 144Hz-ről és magáról erről az egész “gamer feelingről”. – Lemusz

Háromszor leizzadtam mire összeszereltem olyan súlya van a terméknek, ami persze rögtön minőségi érzetet kelt az emberben, eszembe is jutott a Jurassic Park azon jelenete, amikor a kis srácnak mondta a fickó, hogy: “Azt meg hol találtad? És nehéz? Akkor biztosan drága volt, tedd vissza.” Na erről ennyit, a kinézetéről, forgathatóságáról stb.-ről úgy is tudtok már mindent, meg ott vannak youtube-on az unboxing videók, de valahogy ez az összeszerelés része mindig kimarad vagy elintézik egy gyorsított, felpörgetett jelenetsorral, most már tudom hogy miért…
Bekapcs és izgul. Sikoltozás.

A magasság is állítható. | Forrás: Prohardver.hu

Nem fogok hazudni, bő két évnyi IPS használat után elég erős szívfájdalom lett úrrá rajtam mikor megláttam fakó színeit a panelnek.

Azt mondják ennek a típusnak vannak az egyik legjobb színei TN panelen… hát akkor milyen lehet a többi?! Vasárnap pikk-pakk elvitték az IPS-em, úgyhogy nem tudtam egymás mellé tenni, fotókat készíteni stb, ugyanakkor vasárnap estére hogy tudjak még netezni bekötöttem egy 2005-ös gyártmányú Yakumo LCD – tn panel az is? – csodát, aminél viszont sokkal szebb színei vannak, pedig már az is ilyen 16 millió színárnyalatú volt papíron, mint az LG. Csak hogy érezzük a különbséget IPS-ek ugye 1 milliárd árnyalattal rendelkeznek, ha nem tévedek.

A monitor különböző perspektívákból Forrás: prohardver.hu

Ugye kikérdeztem [oWn]f4te kollégát, megnéztem egy kalibrálós vidit, de őszintén szólva nem sikerült konszenzusra jutnom a beállításokat tekintve, amikből szerencsére azért jó sok van. Kalibrálós embert nem fogok hívni, egyszerűen több idő és tapasztalat kell. A színekről még annyit, hogy játékban abszolút nem zavaró, sőt még filmek alatt se (amiket elindítottam pár percre tesztelés gyanánt), inkább az asztalon és netezés közben jön ki a lóláb, de ott is főleg olyan oldalakon, amiknek viszonylag világos a hátterük, mert pl. már egy indexen ami fehér hátterén sok kisebb nagyobb színes képekkel teletűzdelt oldal már nem. Betekintési szögei tetszenek, filmet nézni akár ágyról, 3-4 méterre oldalirányól is lehet.

 

Na és akkor jöjjön az amiért vettem, a technikai tudás:

Nagyon furcsa érzés 8-9 évnyi counter strike után ilyen gyors és kompetitív játék szempontjából tökéletes panel előtt ülni, hogy soha még csak kipróbálni se tudtam 75Hz-nél többet ezelőtt. Lanokra nem jártam, CRT monitorom pedig hamarabb került kukába, mint hogy netem lett volna. Összesen 9 ezer órát öltem kb a játék korábbi és jelenlegi verziójába, de már a játszadozásom kezdetén is mondták a “lanöreg” ismerőseim:

minden komolyabb játék ott kezdőik, hogy “Végy egy jó szenzorú egeret és egy 120Hz-es monitort” (ugye akkoriban még nem voltak 144-esek).

Igazuk volt. Sokkal könnyebb tunkolni, szinte érzed minden kilőtt golyódat, jobban tudod kontrollálni azokat. Az egy golyós célzott fejlövések is könnyebbek, bunnyzni is egyszerűbb, egyszerűen sokkal jobban benne érzed magad a játékban, eggyé válsz vele. Sarkoknál peekelésnél tisztán látsz mindent, nincsen tearing. Néhány óra játszadozás után úgy érzetem volt vagy 2-3 freg ami csudaszép volt és 75Hz-en, magasabb input lagon nem lettem volna rá képes. Mivel magas senzis játékos vagyok most a magas szenzim méggyorsabbnak hat, jobban kell koncentrálnom hogy kordában tudjam tartani, tehát ilyen szempontból nehezebbnek is tűnik a játék, de tudom hogy csak jobb és jobb leszek, a környezeti változók közül már csak a pingem az ami hátráltathat abban, hogy kihozzam magamból a maximumot. Kellő FPS pipa, jó szenzorú egér pipa, 144Hz pipa.


Teszteltem a reakció időmet is, hogy számszerű adatot kapjak, mégis mennyi az annyi. Mégis mekkora előnyt adhat ez a monitor másokkal szemben? Tudom ez nem ennyire egyszerű, de közgazdászként a számokban hiszek, úgyhogy kellett valami fogódzkodó. Lemértem a Human benchmark nevű oldalon 30-30 próbálkozással és bizony a 75Hz-re OCzett IPS-en 220ms körül volt az átlag reakcióidőm, míg ezen a panelen 195-200ms körül van az átlagom. Tehát 20-25 miliszekundum az, amit adni tudott. Hogy ez mire elég? Lehet pont arra hogy face-to-face én kezdjem hamarabb a lövéseket és 1 talált golyóval előrébb járjak, mint az enemy. Kíváncsiságból beregeltem a hétfőnként megrendezésre kerülő ESL-es 1on1 aim kupára. Sose voltam egy aim császár, ezelőtt ha ilyenen indultam általában 1-2 kör után kiestem. Most, szinte nulla tapasztalattal az új monitorral 42 indulóból az elődöntőig jutottam és végül a 3. helyezést értem el. Hát mik ezek, ha nem konkrét, mérhető visszajelzései az új monitornak?

Elégedett vagyok. Sokan mondják IPS-ről nem bírnának vissza menni TN-re. Ugyancsak sokan mondják, hogy 144Hz-ről nem bírnának vissza menni 60/75-re. Úgy érzem mindkettőben ott az igazság, a kérdés hogy mennyit játszik az ember. Pár év múltán, mikor már nem lesz aranyárban, majd egy IPS-es 144Hz-es monitor lesz a következő kiszemelt.

 

A monitor a tom’s hardware-nél is ajánlott minősítést kapott |Forrás: tomshardware.com

 

A cikket írta:

Lemusz

 

Tetszett a cikk? Akkor kövess minket Facebookon és ne maradj le semmiről!

A szerzőről

Related posts